Hlavní obsah

Olomoučtí botanici objevili sloučeninu, která má zlepšit výnosy plodin

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Univerzity Palackého v Olomouci získalo americký patent na nově objevenou sloučeninu Incyde. Patří do skupiny cytokininů, které jsou deriváty rostlinných hormonů.

Foto: Václav Lang, Novinky

Díky olomouckým vědcům budou i slunečnice větší. Ilustrační foto.

Článek

„Má zlepšit výnosy zemědělských plodin a nyní ji testuje významná nadnárodní agrochemická společnost na užitkových rostlinách,“ řekl Právu mluvčí univerzity Radek Palaščák.

„Udělený patent chrání přípravu nových látek v laboratoři i v průmyslové výrobě,“ uvedla Lucie Szüčová, vedoucí oddělení transferu výsledků vědy a výzkumu Centra regionu Haná. Přípravek podle ní nyní testuje ve vlastních polních podmínkách firma, která má s Univerzitou Palackého uzavřenou roční opční smlouvu. Jméno výrobce hnojiv pro řepku, obilí nebo kukuřici je ale součástí obchodního tajemství.

„Pokud by měli na základě svého ověření zájem o licenci, znamenalo by to pro olomouckou univerzitu velký, zejména finanční přínos i posílení prestiže v oblasti agrochemického výzkumu a vývoje,“ vysvětlila Szüčová. Poskytnutí licence je také dalším krokem na cestě od vzniku účinné experimentální látky k jejímu praktickému i komerčnímu využití.

Sloučenina blokuje enzymy

Cytokininy se v rostlinách vytvářejí přirozeně a podporují jejich růst a vývoj. Zvýšení jejich hladiny je jednou z cest, jak ovlivnit růst plodin. Olomoučtí vědci se k tomuto cíli dostali využitím mechanismu, kterým je hladina cytokininů řízena.

„Cytokininy v rostlinných pletivech odbourává speciální enzym. Nám se podařilo připravit sloučeninu, která činnost tohoto enzymu blokuje. Cytokininy tak nejsou odbourávány, a protože se zároveň stále tvoří nové, jejich koncentrace stoupá. Tím se zvyšuje například výnos rostlin nebo jejich odolnost proti škůdcům,“ objasnil jeden z hlavních členů výzkumného týmu Lukáš Spíchal.

Přínosu cytokininových derivátů pro rostlinnou výrobu se olomoučtí vědci věnují dlouhodobě. Na nové sloučenině spolupracovali také s kolegy z berlínské Freie Universität.

Centrum regionu Haná má na svém kontě více než čtyřiceti patentů, které výzkumníci získali v tuzemsku, USA, Evropě, Austrálii a dalších částech světa. Týkají se převážně derivátů cytokininů a jsou podávány na jejich farmaceutické, biotechnologické, agrochemické nebo kosmetické použití a výrobu. Zejména v oblasti léčby rakoviny drží oddělení růstových regulátorů celou řadu významných patentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám