Hlavní obsah

Na noční obloze byl k vidění modrý Měsíc

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci 31. srpna 2012 byl k vidění po několika letech na noční obloze tzv. modrý Měsíc. Toto označení znamená, že bylo možné pozorovat druhý úplněk v jednom kalendářním měsíci. Název pochází z americké terminologie. "Blue Moon" znamená něco jako jednou za uherský rok. Jev nesouvisí s modrou barvou, kterou Měsíc může vzácně také mít.

Nad městem Dongtan v Jižní Korei byl k vidění modrý Měsíc

 
Článek

Úplněk nastává jednou za 29,5 dne. Kalendářní měsíc je o něco delší. Proto se jednou za čas stane, že na některý měsíc vyjdou úplňky dva - na samém začátku a samém konci. Jev nastává jednou za dva až tři roky.

O tomto přírodním jevu se ví již zhruba 400 let, není tudíž žádnou novinkou, vzácný a ojedinělý je však dodnes. Naši předkové ho nazývali například „zrádný Měsíc“. Ne vždy je však tento jev doprovázen namodralou barvou přirozené družice planety Země. Ta se může objevit u kteréhokoliv úplňku a je taktéž vzácná.

Pokud se lidem podaří zahlédnout namodralou barvu, mohou se podle vědců považovat za opravdové šťastlivce. Podle několika teorií se zdá být Měsíc takto zbarvený díky sopečnému popelu v atmosféře a pravděpodobně i postavení Země vůči Měsíci v té chvíli.

Na noční obloze byl k vidění modrý Měsíc

Modrý Měsíc je totiž vzácně k vidění i při mohutných požárech. Pravděpodobně opět kvůli přítomnosti popelu v atmosféře.

Podle astronomů by měl být další modrý Měsíc, ať už zbarvený či ne, k vidění za tři roky, tedy v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám