Hlavní obsah

Sonda poslala nové snímky Marsu

Aktualizováno

Robotické vozítko Curiosity si třetí den po přistání na Rudé planetě odpočinulo od kontroly zařízení a poslalo nové barevné obrázky Marsu, včetně prvního barevného panoramatického záběru Galeova kráteru. Ve čtvrtek oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

NASA zveřejnila nové snímky z MarsuVideo: Reuters

 
Článek

Šlo údajně o zatím nejostřejší pohled na kráter, kde Curiosity v pondělí přistál. Panorama bylo sestaveno ze 130 miniaturních záběrů pořízených nově zaktivovanými navigačními přístroji, zatímco vědci čekali, než se nahrají obrázky s vyšším rozlišením.

Foto: JPL-Caltech/MSSS/Handout , Reuters

Marsovská krajina

Mozaika zachycuje rozlehlý prostor v barvě rzi posetý oblázky, který se jedním směrem táhne k okraji kráteru a druhým ke skalnaté hoře zvané Mount Sharp, která se uprostřed Galeova kráteru vypíná do výše kolem 5000 metrů. Tam by se mělo vozítko během své mise dostat.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Handout , Reuters

Snímek povrchu rudé planety Mars

Jednotlivé vrstvy hory by podle vědců mohly sloužit jako bohatý zdroj informací o geologické historii Marsu. Vědci chtějí především najít důkazy pro to, zda na planetě nejvíce se podobající Zemi jsou nebo byly podmínky pro existenci života.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Handout , Reuters

Autoportrét sondy na povrchu Marsu

Čtvrtý den pobytu Curiosity na Marsu mají pokračovat kontroly složitých systémů šestikolového vozítka. Vědci chtějí také přistoupit k aktualizaci hlavního softwaru k operacím na povrchu planety. Během této aktualizace, která potrvá čtyři dny, budou všechny další činnosti Curiosity přerušeny.

Čtvrtou planetu Sluneční soustavy bude stroj o velikosti menšího auta zkoumat nejméně dva roky.

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila první panoramatické snímky Marsu

Foto: NASA/JPL-Caltech/Handout , Reuters

Curiosity na Marsu

Reklama

Související články

Na Marsu úspěšně přistálo vozítko Curiosity

Velké průzkumné vozidlo Curiosity v pondělí ráno úspěšně přistálo na Marsu. Uvedlo to řídící středisko americké kosmické agentury NASA v Pasadeně. Obtížný...

Výběr článků

Načítám