Hlavní obsah

Italové zkoumají hrozbu erupce supervulkánu pod Neapolí, zabila by milióny lidí

Neapol

V oblasti kolem jihoitalské Neapole, kde před dvěma tisíci let po výbuchu sopky Vesuv zahynuly tisíce lidí, dál dřímá nebezpečí v podobě spícího supervulkánu, který by v případě erupce mohl zabít milióny lidí. Skupina italských vědců proto hodlá v této oblasti provést vrt až do hloubky 3500 metrů a díky sondě monitorovat, jak se chová obří masa roztavené horniny pod povrchem. Píše o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Italská Neapol s masivem vulkánu Vesuv v pozadí

Článek

Nad neapolským zálivem leží vulkanicky aktivní Flegrejská pole (Campi Flegrei), v podstatě obří kráter o průměru 13 kilometrů, která jsou dnes obrovskou atrakcí pro turisty. Podle vulkanologů je ale právě tohle místo jedním z těch, kde potenciálně hrozí erupce supervulkánu. Pokud by se tento scénář opravdu naplnil, mohl by výbuch způsobit katastrofu nedozírných rozměrů, protože jde o hustě obydlenou oblast, kde žijí odhadem tři milióny lidí.

"Naštěstí je velmi nepravděpodobné, že by v těchto oblastech mohlo dojít k velkému výbuchu, stejně jako se jen zřídka stává, aby do Země narazil meteorit. Na některých místech včetně Flegrejských polí ale mohou i malé erupce, které jsou pravděpodobnější, představovat nebezpečí, protože tam žije hodně lidí," řekl agentuře Reuters Giuseppe De Natale. Ten vede tým odborníků, který chce vulkanickou aktivitu u Neapole měřit.

Ačkoli sondu, kterou by měli vědci vyhloubit poblíž Bagnoli, schválilo vedení Neapole, má projekt stále řadu odpůrců. Dokonce i někteří odborníci totiž tvrdí, že sonda, která má za úkol monitorovat vulkanickou činnost, by naopak mohla erupci vyvolat. De Natale ale tvrdí, že takové obavy jsou neopodstatněné.

"Budeme schopni najít i ty nejnepatrnější náznaky budoucí erupce... to je obrovské snížení rizika výbuchu," hájí projekt De Natale. O jeho výsledcích však bude možné mluvit nejdříve za dva roky, protože samotné hloubení vrtu bude trvat nejméně 18 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám