Hlavní obsah

Fiala po auditu ruší manažerské posty

Právo, jim
Praha

Na ministerstvu školství skončil procesní audit, v jehož důsledku se rozhodl ministr Petr Fiala zefektivnit fungování resortu. Audit ukázal, že přebujelou soustavu je třeba zeštíhlit, protože se například některé agendy dublují. Zrušeny budou pozice čtyř vrchních ředitelů sekcí a deset míst ředitelů odborů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala

Článek

„Reorganizace je nejvýznamnější organizační změnou ministerstva v polistopadovém období. Cílem opatření je zlepšit práci úřadu a připravit ministerstvo na předpokládané zavedení zákona o úřednících,“ uvedla k tomu mluvčí resortu Kateřina Savičová.

Procesní audit podle ní zjistil, že v řadě případů jsou jednotlivé agendy rozptýleny mezi různé útvary ministerstva, což rozmělňuje odpovědnost za jejich správu a zvyšuje celkovou administrativní náročnost.

„O ministerstvu se dlouhou dobu hovořilo jako o instituci, která je spíš než jedním úřadem souborem několika malých ministerstev. Organizační změna přispěje k tomu, aby úředníci navzájem lépe a bez zbytečných bariér spolupracovali a poskytovali veřejnosti lepší službu. Nezbytnými navazujícími kroky jsou reforma personálního řízení úřadu a revize agend ministerstva,“ uvedl první ministrův náměstek Jiří Nantl.

Kromě zeštíhlování byly od včerejška zavedeny po dohodě s EU také dva orgány, které mají dohlédnout na oba operační programy EU, se kterými má Evropská komise problémy, tedy Výzkum a vývoj pro inovace a Vzdělání pro konkurenceschopnost.

„Už při svém nástupu do funkce jsem řekl, že chci ministerstvu vrátit důvěru veřejnosti, učitelů a škol. Věřím, že současná organizační změna zlepší komunikaci mezi jednotlivými útvary a zefektivní systém práce celého úřadu,“ uvedl ministr školství Petr Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám