Hlavní obsah

Nová mutace viru chřipky znepokojila epidemiology

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově objevený virus chřipky, který napadl populaci tuleňů v Nové Anglii, znepokojil odborníky v USA. Původce nemoci označený jako H3N8 se totiž může přenést i na další savce včetně lidí. Podobně jako u jiných kmenů se virus podle vědců citovaných BBC vyvinul u ptáků a přenesl se na tuleně.

Článek

Nové viry chřipky, které se vynoří z neznámých zdrojů, mohou vyvolat celosvětovou pandemii. Vir byl zjištěn poté, co na březích Nové Anglie vloni objevili 162 mrtvých tuleňů. Jejich úmrtí na zápal plic se jevilo vědcům u tohoto druhu jako naprostá záhada.

Pitva odhalila v jejich krvi virus H3N8, který byl zjištěn u severoamerických ptáků v roce 2002. Jeho přenos a smrtící účinek na savce je dokladem o jeho další mutaci. Virus se tak stal mnohem snadněji přenositelným na jiné druhy, včetně člověka. Epidemiologové už nyní vědí, že je schopen napadnout protein, který se vyskytuje i v lidském dýchacím ústrojí.

„Existují obavy, že zde máme nový virus přenosný na savce, kterému nebyli lidé ještě vystaveni,“ uvedla doktorka Anne Mosconaová z Cornellovy fakulty v New Yorku. Proti viru nemají tak lidé logicky žádné obranné látky. Jeho rozšíření by tak mohlo potenciálně vyvolat pandemii.

Mosconaová ovšem zároveň zdůraznila, že odhalení viru v této fázi ukazuje nejen na skutečnost, že chřipka se může objevit z více zdrojů, než se v minulosti předpokládalo, ale i na vylepšenou schopnost systému odhalit možný zdroj nákazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám