Hlavní obsah

Zemi v sobotu zasáhne magnetická bouře

Zemi během soboty zasáhnou částice, které vznikly během masivní solární erupce ve čtvrtek. Odborníci předpokládají, že magnetická bouře nezpůsobí žádné větší škody, i když při podobných událostech může dojít k výpadku elektrického proudu. Především obyvatelé severu Ruska, severu Evropy, Kanady či USA se mohou těšit na polární záři.

BEZ KOMENTÁŘE: Zemi v sobotu zasáhne magnetická bouře způsobená touto čtvrteční solární erupcíVideo: NASA

 
Článek

Nejlepší podmínky pro sledování tohoto úkazu budou podle televize CNN na Sibiři.

"Záře bude pravděpodobně mnohem jasnější a (bude vidět) mnohem jižněji," uvedl Joe Kunches z amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA).

Polární záře, v tomto případě severní (aurora borealis), jsou běžné v polárních oblastech. Magnetická bouře o takové intenzitě, kterou odborníci předpokládají, však zážitek umožní i obyvatelům v nižších zeměpisných šířkách.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční bouře. Ilustrační foto

Bouře by měla zasáhnout Zemi kolem 15:00 SELČ, ovlivňovat magnetické pole planety má pak ještě celou neděli.

Kunches nicméně uvedl, že bouře nijak nevybočuje z normálu. Dodal, že Slunce je nyní zhruba uprostřed jedenáctiletého solárního cyklu aktivity, která dosáhne vrcholu na přelomu let 2013 a 2014.

Mnoho slunečních erupcí je mírných a nezpůsobí na Zemi žádné škody. Z minulosti je ale známo několik výjimek. V roce 1989 například elektromagnetická bouře způsobila rozsáhlý výpadek elektřiny v Quebeku, který postihl šest miliónů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám