Hlavní obsah

Studenti navrhli proměnu nábřeží u pražského Jiráskova mostu

Nábřeží u Jiráskova mostu v Praze 5 má v budoucnu projít rozsáhlými změnami. Jednou z možných podob může být projekt nazvaný „Náplavka v barvách“, který vytvořili studenti v rámci workshopu „Zelená čtvrť“.

Foto: ČZU

Jeden z vítězných návrhů

Článek

Studentské projekty vybírala odborná porota. Všech sedm studií představí v průběhu července na výstavě v galerii Prahy 5 ve Štefánikově ulici.

Autory vítězné studie je mezinárodní studentský tým ve složení Hana Strnadová, Martina Rzepielová a Anna Gawełová. Ten pro předpolí Jiráskova mostu ponechal současný tvar. Na povrchu z přírodního kamene navrhuje umístit panely, na kterých je ztvárněno panorama Prahy. V denním světle je panorama čitelné díky odlišné čirosti průsvitného materiálu. V noci je panorama viditelné díky světelné linii kopírující panoramatickou linku. Blíže k řece jsou postavená barevná transparentní kola umožňující rozdílné pohledy na protější břeh.

Workshopu „Zelená čtvrť“ se účastnili studenti České zemědělské univerzity, Českého vysokého učení technického, SPU Nitra, studenti z Politechnika Krakowska a La Sapienza - Università di Roma.

Foto: ČZU

Jeden z vítězných návrhů

Starosta Prahy 5 Radek Klíma řekl, že se radnice návrhy bude zabývat a je tedy možné, že se některý z nich bude v budoucnosti realizovat. Využitím části nábřeží, včetně náplavky mezi Palackého a Železničním mostem, se nyní zabývají experti.

„Díky studentským pracím získala Praha 5 nezávislý a kreativní pohled na situaci kolem Jiráskova mostu,“ hodnotí výsledky workshopu profesor Pavel Tlustoš z České zemědělské univerzity.

Nábřeží a náplavky jsou v současnosti v Praze aktuální téma. Na stole jsou studie možného využití nábřeží na celém území města, ale i na území jednotlivých městských částí. Zvažuje se také využití Vltavy pro vyhlídkové plavby nebo pro rekreační a osobní dopravu.

Foto: MČ Praha 5

Jeden z vítězných návrhů

Akci pořádala Praha 5 a Česká zemědělská univerzita ve spolupráci se společností Husqvarna. Tři nejlepší návrhy byly oceněny celkovou částkou 20 tisíc korun, kterou v rámci podpory městské zeleně poskytla společnost Husqvarna.

„Oceněný návrh zaujal odbornou porotu originálním a komplexním řešením problematiky celého prostoru, které navíc přesahuje hranice Prahy 5. Řada barevných či klidných zákoutí zde vytváří příjemný protiklad proti současnému vzhledu tohoto území,“ říká Barbora Kočová z Husqvarny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám