Hlavní obsah

Lidstvo dohromady váží 287 miliónů tun

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí počet obyvatel Země a jejich stoupající obezita jsou podle nové studie významnými faktory. Sledovat by je měli nejen jednotlivci stoupající na váhu, ale i celé státy a lidstvo jako celek. Celková hmotnost druhu homo sapiens dosáhla podle vědců 287 miliónů tun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Váha průměrného člověka je necelých 62 kilogramů, zatímco u průměrného Američana je to přes 80 kilogramů. Nadváha, na kterou připadá z celkové hmotnosti 16 miliónů tun, je živena podle BBC takovým množstvím potravin, jaké by v průměru stačilo další miliardě lidí.

Koncentrace obézních lidí je přitom nerovnoměrná. Například na Američany, kteří představují jen šest procent lidské populace, připadá 34 procent celosvětové obézní lidské biomasy. Naopak na 61% podíl počtu Asiatů připadá jen 13% podíl na obezitě lidstva.

„Naše výsledky posilují význam sledování celkové biomasy namísto prostých počtů obyvatel, pokud určujeme působení druhu na prostředí, především v případě lidí,“ uvedla na serveru Medical Daily Sarah Walpoleová, spoluautorka studie na London School of Hygiene and Tropical Medicine.

V Japonsku není nadváha problém

Obezita je sice vnímána jako problém vyspělých, bohatých zemí, nicméně i zde existuje výjimka. Nadváha totiž není problémem v Japonsku, kde index BMI (Body Mass Index) v roce 2005 dosáhl 22, zatímco v USA byl 28,7.

"Všeobecně se přijímá, že populační růst ohrožuje udržitelnost rozvoje. Naše studie ukazuje, že tloušťka populace je také významnou hrozbou. Pokud nedostaneme pod kontrolu obojí, jsou naše šance malé,“ uvedl profesor Ian Roberts.

Zpráva o studii však už nehovoří o tom, v jakém poměru je lidská biomasa k celkové, která činí až 560 miliard tun. Například takoví mravenci pak podle odhadů váží mnohem více než lidé - devět miliard tun. Ovšem pokud vezmeme jako svébytný organismus bakterii, ta si pak dělá nárok na 350 až 550 miliard tun, protože bakterie se vyskytují v hojné míře ve všech živých organismech.

Reklama

Výběr článků

Načítám