Hlavní obsah

Hlučínské gymnázium povede manželka školního inspektora, lidem se to nelíbí

– Hlučín
Právo, Denisa Telaříková

Moravskoslezský kraj řeší problémy s konkurzem na ředitele Gymnázia Josefa Kainara v Hlučíně na Opavsku, který se uskutečnil v pátek 9. června. Podle obyvatel Hlučína byl prý totiž konkurz krajským úřadem zmanipulovaný. Lidé výsledek považují za skandální střet zájmů. Kraj prý místo "přihrál" manželce krajského školního inspektora. Úřad však s tvrzeními nesouhlasí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Výběrové řízení na post ředitele hlučínského gymnázia Josefa Kainara místní lidé považují za zmanipulované.

Článek

Lidé se obrátili s žádostí o přezkoumání situace na poslance Petra Gazdíka (TOP 09). Ten v pondělí zaslal dopisy hejtmanovi Moravskoslezského kraje Jaroslavu Palasovi (ČSSD), starostovi Hlučína Pavlu Kubušovi (ČSSD), ale i České školní inspekci.

"Přestože v konkurzu měl podporu města Hlučína, pedagogického sboru i zástupců rodičů pan Jiří Hruška, většinou jednoho hlasu nakonec zvítězila paní Charlotta Grenarová. To se samozřejmě může stát. Problém je, že pro paní Grenarovou hlasovali tři zástupci nominovaní do výběrové komise krajským úřadem a dále zástupce České školní inspekce," píše Gazdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík (TOP 09) před jednáním K9

"Největší problém ale vidím v tom, že manžel paní Grenarové je ředitelem moravskoslezského inspektorátu České školní inspekce. Tuto skutečnost považuji za případ střetu zájmů. Paní Grenarovou totiž volil přímý podřízený (zástupce) jejího manžela. To spolu s dalšími okolnostmi výběrového řízení vyvolává jednoznačné podezření, že kraj se rozhodl ,přihrát‘ toto místo manželce krajského školního inspektora. Žádám proto, aby rada kraje tento konkurz nepotvrdila," píše poslanec.

Gazdík vidí velký skandál

Redakci Práva navíc Gazdík řekl, že výběr nové ředitelky považuje za velký skandál. "Pokud kraj bude tuto kauzu ignorovat, posílí v lidech podezření, že při obsazování pozic, byť by se jednalo ,jen‘ o post ředitele gymnázia, mají stále větší váhu známosti a politické tlaky než odborná způsobilost a připravenost kandidátů," myslí si poslanec.

Kraj však jakékoliv pochybení odmítá. "Konkurz na hlučínském gymnáziu proběhl standardně jako na dalších krajských školách," uvedl vedoucí školského odboru Libor Lenčo. Náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková (ČSSD) dodala, že kraj již má za sebou 105 konkurzů na ředitele svých školských zařízení.

"Pokud zatím tento jediný konkurz vyvolal bouři nevole, tak to považuji v tomto počtu za úspěch. Nicméně si stojím za tím, že z uchazečů vybíráme ty nejlepší. V pátek odpoledne jsem byla předsedkyní výběrové komise u konkurzu na ředitele hlučínského gymnázia a vše proběhlo podle pravidel. Odmítám se podřídit nějakým politickým tlakům," reagovala Palková.

"Je jasné, že někdo v konkurzu porušil slib tajného hlasování. To je na trestní oznámení. Zároveň i pan poslanec Gazdík ví, že vše jde na radu kraje 19. června, která o konkurzu rozhodne," zlobila se náměstkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám