Hlavní obsah

Vědci vrátili pohyb krysám s přerušenou míchou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lausanne

Vědcům ve Švýcarsku se podařilo vrátit pohybové funkce pokusným krysám, které byly nehybné v důsledku zranění páteře a míchy. Uvedli to ve své studii otištěné v pátečním vydání magazínu Science, informovaly agentury. Výzkum dává naději, že někdy v budoucnu bude možné vrátit zdraví nehybným lidem.

BEZ KOMENTÁŘE: Ochrnuté krysy se učí chodit

 
Článek

Vážně paralyzované krysy podle šéfa výzkumníků z École Polytechnique Fédérale v Lausanne Gregoira Courtina znovu běhají po léčbě kombinující stimulaci elektrickým proudem a chemickými přípravky s podporou mechanických zařízení. „Nejenže brzy samy začínají chodit, ale záhy i běhat, šplhat po schůdcích a vyhýbat se překážkám,“ popsal výsledky pět let trvajícího výzkumu Courtine.

Upozornil však, že není jasné, zda může být podobná technika použita při léčbě lidí s poškozenou páteří a míchou. Naznačuje ale podle něj nové možnosti léčby nehybnosti lidí. Studie zástupců švýcarské polytechniky prokazuje, že je možná léčba nejen drobnějšího zranění mozku a míchy, ale i "probuzení" nečinné páteře.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Šéf výzkumu Gregoire Courtine

„Je to průlomový výzkum, nabízí velké naděje na budoucí možnost obnovování funkcí pacientů se zraněními páteře,“ komentovala výsledky švýcarského týmu zástupkyně lékařské výzkumné rady při londýnské King’s College Elizabeth Bradburyová pro agenturu Reuters. Poznamenala nicméně, že jen málo zranění u lidí jsou důsledkem přímého přerušení míchy, jak tomu bylo u pokusných krys. Většina lidí trpí nehybností v důsledku stlačení, přetížení a pošramocení páteře.

Foto: EPFL/Handout , Reuters

Dříve zcela nehybné krysy znovu běhají po léčbě kombinující stimulaci elektrickým proudem a chemickými přípravky s podporou mechanických zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám