Hlavní obsah

Start první soukromé rakety Falcon 9 se nezdařil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z floridského mysu Canaveral měla v sobotu dopoledne středoevropského času odstartovat první soukromá vesmírná loď. Akce se ale nezdařila. Raketa už byla na rampě a start začal, pak byl ale na poslední chvíli zrušen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 byl na poslední chvíli přerušenVideo: Reuters

 
Článek

Důvodem byly technické potíže. Palubní počítač chvíli před startem zaznamenal u jednoho z devíti motorů vysoký tlak v komoře, který překračoval povolené hodnoty.

Podle posledních zpráv byl start odložen na úterý.

Dragon poveze oblečení a potraviny

Loď patří společnosti Space Exploration technologies (SpaceX). Měla letět k vesmírné stanici ISS. Na oběžnou dráhu má vynést modul Dragon, který by se měl jako první soukromá komerční loď spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Pokud bude mise úspěšná, začne Dragon sloužit pro pravidelné zásobování stanice.

Vlastní připojení k ISS obstará posádka orbitálního komplexu, která modul zachytí pomocí robotické paže.

Dragon má na ISS dopravit zhruba půl tuny potravin, oblečení a počítačového vybavení. U stanice by měl kotvit 18 dní. Poté ho posádka naplní nákladem určeným pro návrat na Zemi a Dragon by měl na padácích přistát v Tichém oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám