Hlavní obsah

Britským školákům hrozí zákaz používání mobilů ve třídách

Právo, mcm

Mobily ruší při vyučování, a musí proto ze tříd ven. To je podle deníku The Daily Telegraph názor šéfa britské školní inspekce Michaela Wilshawa, který chce už příští školní rok prosadit ve školách nový režim pro mobily. Sám už zavedl jejich zákaz v londýnské Mossbourne Academy, kde byl dříve ředitelem.

Článek

„Učitelé a ředitelé to musí vymýtit. Pobuřující chování, které na školách občas vidíte, je vážná věc. Myslím ale, že větším problémem je vyrušování na nízké úrovni, k němuž kvůli mobilům dochází a jež brání dětem v efektivní výuce,“ zdůvodnil svůj postoj.

Wilshaw nemůže školám přímo nařídit, aby mobily zakázaly. Pokud ale jednotlivé ústavy neudělají nic proti posílání SMS, přijímání hovorů a surfování na webu během výuky, může inspekce srazit hodnocení tisíců škol, což má pak dopad na jejich prestiž i získávání peněz.

Některé britské školy ale už samy nošení mobilů přímo zakazují. Jiné požadují jejich vypnutí během výuky.

Pokud jsou mobily ve škole zakázány, mají učitelé právo kontrolovat žáky, zda příkaz dodržují. Mohou také prohledávat děti podezřelé z toho, že používají mobil k návštěvě pornostránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám