Hlavní obsah

O víkendu se na obloze objeví Superměsíc, největší úplněk za celý rok

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend by noční obloha měla přinést doslova velkou podívanou. Měsíc totiž dosáhne úplňku a zároveň se na své oběžné dráze ocitne v nejbližší vzdálenosti od Země. Takzvaný Superměsíc, jak se tomuto jedinečnému úplňku říká, se tedy bude zdát větší a jasnější než obvykle.

O víkendu budeme moci pozorovat největší měsíc v roce 2012Video: NASA

 
Článek

V noci ze soboty na neděli se Měsíc na své oběžné dráze vejčitého tvaru dostane do takzvané periapsidy. Ocitne se tak ve vzdálenosti 356 955 kilometrů od zeměkoule, zatímco střední vzdálenost Země a Měsíce je 384 400 kilometrů. Navíc bude ve fázi úplňku. Bude tak na pohled až o 14 procent větší a 30 procent jasnější než obvykle.

Přesný čas, kdy se objeví Superměsíc, podle agentury NASA připadne na neděli 5:35 středoevropského času, laickému pozorovateli se ale měsíční kotouč na obloze bude zdát větší ještě i den předtím a potom.

Tento úkaz bylo naposledy možné pozorovat v březnu loňského roku, kdy byl úplněk dokonce největší a nejjasnější za posledních 18 let. Bylo to dáno právě periapsidou Měsíce, která se vzhledem k nepravidelnosti orbity mění. V sobotu 19. března loňského roku tak byl Měsíc od Země vzdálený jen 356 577 kilometrů. [celá zpráva]

Superměsíc bude provázet i meteorický roj

Další zvláštností, která by měla o tomto víkendu zpestřit pohled na noční oblohu, bude meteorický roj Eta Aquaridy. Tento roj tvořený prachem z Halleyovy komety je sice možné pozorovat už od 19. dubna do 28. května, stejně jako každý rok však vrcholí právě kolem 5. května.

Specialista z NASA Bill Cooke uvedl, že některé slabší meteory zřejmě záře úplňku zahalí, přesto by podle něj ty nejjasnější meteory být vidět měly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám