Hlavní obsah

V Pardubicích se bude diskutovat o nanomateriálech

Novinky, pro

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice pokračuje v cyklu přednášek významných zahraničních odborníků. Tentokrát profesoři z univerzit v Nizozemí a v Německu seznamují studenty s problematikou nanomateriálů.

Článek

Během 14 dnů se na fakultě bude diskutovat na téma výzkumu a významných aplikací super tvrdých nanomateriálů a nanovrstev pro superrychlé paměti. Ve dvou sekcích se představí profesor Bart Kooi z Univerzity Groningen z Holandska a písecký rodák, profesor Stan Veprek, který působí na Technické univerzitě v Mnichově.

Profesor Kooi pořádá odborný cyklus přednášek o tématu mikro a nanostrukturovaných materiálů. Zájem profesora Kooi dále směřuje na syntézu a využití nanostrukturovaných materiálů oxidických i obecně chalkogenidových tenkých vrstvách. Ty se využívají pro optický i elektrický záznam pro DVD, blue-ray DVD nebo netěkavé paměti typu PRAM. Zajímá se také o teoretický popis těchto jevů, které jsou způsobeny nukleací, růstem krystalů a jejich kinetikou.

V následujícím týdnu od 9. do 11. května ho vystřídá Veprek, jehož přednáška se věnuje nanostrukturovaným materiálům, jejich základnímu výzkumu i aplikacím. Letos posluchačům přiveze poslední horké novinky, které májí mimořádnou důležitost v oboru supertvrdých nanostrukturovaných vrstev.

Obě přednášky jsou organizovány v rámci projektu na podporu odborného vzdělávání a rozvoje vědecko-výzkumného týmu Centra materiálového výzkumu (TEAM CMV), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Na realizaci plánovaných vzdělávacích aktivit a na podporu rozvoje mladých badatelů získal univerzitní tým 16,6 miliónu Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám