Hlavní obsah

Vědci našli v netopýrech 60 druhů nových virů

Bonn

Němečtí vědci, kteří studují výskyt virů u savců upozornili, že netopýři jsou přenašeči až 60 druhů virů včetně tzv. paramyxovirů. Ty způsobují nemoci jako jsou spalničky, příušnice nebo zarděnky. Podle vědců tak bude mnohem obtížnější tyto nemoci vymýtit.

Foto: Profimedia.cz

Netopýři jsou podle vědců zdrojem hned několika nebezpečných virů. Právě z nich se zřejmě na člověka přenesli původci takových nemocí, jako jsou spalničky nebo příušnice.

Článek

Tým pod vedením Christiana Drostena z bonnské univerzity tvrdí, že právě netopýři jsou příčinou, proč se tyto viry vždy znovu rozšíří, i když v nějaké oblasti proběhne očkovací kampaň.

Virologové objevili 66 nových druhů virů, které do této skupiny řadí. "Tím se tato genetická řada zdvojnásobila. Teď známe zdroj, odkud se viry rozšiřují," řekl Drosten agentuře AFP.

Další z objevených virů mohou způsobit záněty plic nebo nachlazení.

Lidé přitom přicházejí do kontaktu s netopýry stále častěji, protože se savci stále častěji, především v Africe, přesouvají z lesů do měst.

Drosten uvedl, že bude potřeba netopýry lépe sledovat, zvláště pokud se bude někde v rozvojovém světě připravovat očkovací kampaň.

V rozvinutých zemích je očkování proti zarděnkám povinné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám