Hlavní obsah

Kamera poprvé natočila dospělou bílou kosatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Behringově moři u Komandorských ostrovů byla poprvé na video zachycena dospělá bílá kosatka. Alespoň experti na mořské savce jsou o tom podle BBC přesvědčeni. Nafilmovali ji ruští vědci a studenti, kteří jí dali jméno Ledovec. Podle nich vede normální život. Bílé kosatky už byly několikrát viděny, ale šlo o nedospělé jedince.

BEZ KOMENTÁŘE: Dospělá bílá kosatka na prvních záběrech

 
Článek

„Má dva metry vysokou hřbetní ploutev dospělého samce, což znamená, že má nejméně 16 let, ale může být starší, protože ploutev je potrhaná,“ řekl expert na kosatky Erich Hoyt, který se pozorování účastnil jako starší výzkumník Společnosti pro záchranu delfínů a velryb (WDCS).

Kosatky dospívají v 15 letech a dožívají se až 60 let, i když obvyklejších je třicet. V dospělosti už nerostou.

„Vypadá to, že Ledovec je plně socializován. Víme, že tyto rybožravé kosatky zůstávají po celý život s matkami, a on je vidět přímo za matkou, zřejmě se svými bratry,“ uvedl Hoyt.

Foto: AFP Photo/ Far East Russia Orca Project/ E. Lazareva, Profimedia.cz

Bílá kosatka v hejnu dalších u Behringova moře

Kosatka plula v hejnu s dvanácti dalšími. Příčina neobvyklého zbarvení není známa. Není ani jasné, zda jde o albína. Vědci proto doufají, že spatří její oči a zjistí, zda je má červené. Biopsie by dokázala odhalit, zde netrpí genetickou nemocí.

Bílá kosatka, která byla před časem chycena v Číně, trpěla Chediakovým-Higashiho syndromem, což je vzácné genetické onemocnění, jež se projevuje sníženou pigmentací a anomáliemi u leukocytů a lymfocytů. U lidí většinou vede k radikálnímu zkrácení života. Kosatka zemřela v kanadském akváriu v roce 1972.

U Ruska byly spatřeny ještě další dvě bílé kosatky, šlo však o juvenilní jedince, a ne o dospělce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám