Hlavní obsah

JAMU oslaví 100. výročí narození Rudolfa Firkušného

Novinky, pro

Do Brna se sjede jedenáct hvězdných světových umělců a žáků Rudolfa Firkušného. Budou koncertovat u příležitosti oslav 100. výročí narození mimořádného klavíristy.

Foto: Luboš Mareček, JAMU

Divadelní fakulta JAMU

Článek

Jednu z největších osobností mezi klavíristy 20. století připomene od 25. do 29. dubna Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně vzpomínkovou akcí ke kulatému výročí jeho narození. V programu je vedle tří koncertů slavných umělců také konferenční den o osobnosti Firkušného a mistrovské kurzy. Na nich také vystoupí bývalí studenti Firkušného převážně z prestižní newyorské Juilliard School.

„Oslavy 100. výročí Rudolfa Firkušného 2012 jsou určeny nejen odborníkům, ale i široké veřejnosti,“ uvedl produkční projektu Matěj Plíhal.

Projektu se zúčastní i Firkušného dcera Veronique Firkušná. Na slavnostním zahajovacím koncertu 25. dubna v Besedním domě se představí klavíristé Alan Weiss, Avner Arad, Carlo Grante a Eduardus Halim. „Díky maximálnímu nasazení dramaturga oslav Richarda Pohla se podařilo téměř nerealizovatelné, totiž získat pro Oslavy jedenáct bývalých Firkušného žáků, dnes ve světě věhlasných a uznávaných umělců. Vážíme si toho, že byli ochotni pozměnit náplň svých pracovních diářů proto, aby mohli svou účastí na oslavách vzdát hold svému učiteli,“ uvedla proděkanka pořádající fakulty Monika Holá.

Program bude zakončen hodinu před polednem v neděli 29. dubna pietním aktem na Ústředním hřbitově v Brně, kde je umělec pochován.

Reklama

Výběr článků

Načítám