Hlavní obsah

Vědci možná našli v roce 1976 na Marsu život, při pokusech ho zničili

Sonda Viking a její pozemní moduly v roce 1976 nabraly vzorky půdy z Marsu. Vědci je nyní znovu analyzovali a zjistili, že se v nich mohl nacházet život, který byl ale během testů zničen, když byly vzorky vystaveny teplotě 160 stupňů Celsia a uloženy ve tmě.

Foto: Profimedia.cz

Povrch planety Mars

Článek

Vědci objevili zbytky bakterií, respektive pozůstatky po jejich metabolické činnosti, konkrétně organické soli. Informoval o tom server Discovery News.

Vědci vzorky půdy vystavovali před 36 lety různým podmínkám, kromě vysokých teplot je také ponechali několik měsíců ve tmě, což mikroby, které provádí fotosyntézu, mohlo zabít. Pro ni je nezbytné sluneční světlo.

První testy vyšly pozitivní na život, další testy ho ale nepotvrdily. První výsledky proto byly označeny za chybné. Vědci tehdy ve speciální komoře dodávali v modulu do nabrané půdy živiny a zkoumali přítomnost odpadních látek. První reakce byla velká, následná nikoliv. Z toho usoudili, že šlo pouze o chemické procesy, nikoliv metabolickou činnost.

Vědci půdu také zahřívali, protože doufali, že tím nastartují chemické reakce, které ukážou přítomnost života. Věděli, že tím mohou mikroorganismy zničit a v jednom z testů o to také usilovali, aby mohli výsledky porovnat. Očekávaná reakce ale byla chabá a vědci konstatovali, že se jim život prokázat nepodařilo. Veškeré procesy označili pouze za geologické, nikoliv biologické.

Nový pohled na výsledky

Nyní vědci výsledky znovu analyzovali a přišli na to, že život přeci jen mohly dokazovat. Na výsledky se podívali čistě matematicky a zdá se jim, že dokazují spíše biologické procesy.

"Je velmi pravděpodobné, že mikrobi žijí několik centimetrů pod zemí blízko zmrzlého ledu," uvedl biolog Joseph Miller, který byl součástí týmu, jenž testy prováděl. Chce, aby NASA poslala na Mars mikroskop, který by mikroby zdokumentoval.

Podle jiných vědců ale nynější pokusy nedokazují přítomnost života, pouze ukazují na to, že se v tamní půdě nacházejí organické soli. Nic jiného prý z nových pokusů nelze tvrdit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám