Hlavní obsah

JAMU uvítá exotické divadelní školy z celého světa

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně přivítá na 22. ročníku mezinárodního festivalu divadelních škol hosty z Turecka, Číny, Kolumbie, JAR nebo Jižní Koreje. Festival s názvem Setkání/Encounter proběhne od úterý do pátku.

Foto: Luboš Mareček, JAMU

Divadelní fakulta JAMU

Článek

Čínská a jihokorejská škola nebo třeba Kalifornský institut umění z Los Angeles jsou festivalovými nováčky a v České republice ještě nikdy nevystupovaly.

„Setkání je nejprestižnějším školním středoevropským festivalem a žádná jiná akce tohoto typu nám nemůže konkurovat. Zúčastňují se ho pravidelně divadelní školy nejen ze všech evropských států, ale i z jiných kontinentů. Jediným světadílem, který nám zatím chybí, je Austrálie,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Petr Oslzlý. Prestiž originálního divadelního setkání podle něj s každým ročníkem roste.

Zedníček poprvé patronem

Patronem letošního festivalu se stal absolvent brněnské JAMU a známý herec Pavel Zedníček. „Mám vůbec poprvé nad něčím patronát, o to více vše beru vážně. Vedle jisté nostalgie z návratu na školu jsem hlavně zvědavý na představení ze všech koutů světa,“ uvedl Zedníček.

Podtitul letošního festivalu představuje věta Do I have a dream? (Mám sen?), která vychází z teze Martina Luthera Kinga. „Snažíme se s Kingem polemizovat. Ptáme se, zda nás ještě spojuje nějaký kolektivní sen či vize, i když už v podstatě nemusíme o nic bojovat,“ doplnil festivalové motto režisér festivalu Lukáš Kopecký.

Všechna představení budou odehraná v originálním jazyce dané země. „Festival se stal hlavním diplomatickým polem pro jednání s evropskými i mimoevropskými školami,“ dodal Oslzlý. Dějištěm festivalových představení jsou různá brněnská divadla.

Budoucí herečtí profesionálové si ozkoušejí jeviště například v Redutě, Divadle Husa na provázku, v divadelním studiu Marta či v Hadivadle. Podrobný program a další informace o nezvyklé přehlídce lze najíst na stránkách www.encounter.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám