Hlavní obsah

Satinského balón poletí k hranicím vesmíru

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko vypustí v sobotu stratosférický balón k hranicím vesmíru. Měl by se dostat do výše 20 až 25 kilometrů. Zařízení ponese jméno podle zesnulého slovenského herce Júliuse Satinského JULO2.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stratosférický balón vypustí z hvězdárny u města Partizánske Slovenská organizace pro vesmírné aktivity (SOSA) společně s poskytovatelem webového prostoru WebSupport. Jedním z cílů akce bude přijímání registrací internetových adres se slovenskou příponou.sk. Zařízení rovněž vyhotoví fotografie a videa naší planety.

Let by měl trvat tři až čtyři hodiny. Balón se s pomocí stovek litrů helia dostane do výše 20 až 25 kilometrů. „Naše technika musí zvládnout extrémní mrazy kolem minus 50 stupňů a kosmické záření. Když JULO2 projde ozónovou vrstvou, na chvíli přestane posílat data a začne registrovat internetové adresy,“ uvedl pro čas.sk Jakub Kapuš ze SOSA.

Podle Mateje Kvocery půjde o první pokus zaregistrovat internetovou adresu z vesmíru. „Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici ISS používali Twitter, ale nikdo zatím podobným způsobem nezaregistroval internetovou adresu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám