Hlavní obsah

Opava zachraňuje brouky před vyhynutím, nechá zřídit tři broukoviště

Právo, Denisa Telaříková

Nosorožík kapucínek, zlatohlávek mramorovaný nebo páchník hnědý. To je jen zlomek chráněných a vzácných brouků, kteří obývají opavské Městské sady, a které se nyní město Opava rozhodlo zachránit před vyhynutím tím, že pro ně zde nechá vytvořit tři broukoviště.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožík kapucínek. Ilustrační foto

Článek

„Broukoviště v Česku jsou zatím ojediněle. My jsme se konkrétně nechali inspirovat velkým broukovištěm, které vzniklo v Ústí nad Labem. Doufáme, že zachráníme zdejší brouky před vyhynutím, ale také, že se do Městských sadů vrátí další vzácné druhy třeba z řad střevlíků. Ještě před několika lety zde žilo zhruba 70 druhů brouků, nyní už zde jsou tak zhruba tři desítky,“ sdělil náměstek opavského primátora Dalibor Halátek (SOS) s tím, že každé ze vzniklých tří broukovišť vznikne v jiných podmínkách.

„Jedno bude na sluníčku, druhé ve stínu, další v tmavém koutě. Jde o to připravit dobré podmínky pro co největší okruh brouků. Broukoviště v sadech vzniknou letos na jaře, během dubna a května. Náklady na jejich pořízení jsou minimální,“ líčil dále Halátek.

Broukoviště budou vytvořená z kmenů dřeva, jehož některé části - větve, špalky - budou zakopány do země.

Opavští entomologové broukoviště vítají

„Broukoviště je skvělá a užitečná věc pro záchranu vymírajících brouků. V opavských Městských sadech se dělá revitalizace, to znamená, že se zde také sanují stromy, v nichž vzácní brouci žijí. Ti tak kvůli pokácení starých a nemocných stromů přichází o své domovy a může se stát, že určitý druh brouka vyhyne,“ reagoval na připravovanou unikátní novinku entomolog Slezského zemského muzea Jindřich Roháček.

Dodal, že broukoviště je pro brouky vlastně náhražka jejich pokácených domovů.

„Na určité zvolené místo se nechá přivést dřevo odjinud, ale také části zde pokácených stromů, v nichž zůstaly larvy zdejších brouků. Je třeba si ale uvědomit, že broukoviště je dočasné, každé dřevo totiž zetleje. Je potřeba umělé broučí domovy udržovat a dřevo vyměňovat,“ vysvětloval Roháček s tím, že v České republice se zatím broukoviště objevují pomálu.

„V zahraničí jsou ale využívána hojně. Například v Anglii, kde je ochrana hmyzu a brouků na velmi vysoké úrovni,“ popisoval opavský entomolog. Upozornil na to, že v Městských sadech v Opavě žije mnoho druhů chráněných brouků, například nosorožík kapucínek, zlatohlávek mramorovaný a páchník hnědý.

„Broukoviště je pomohou zachránit před vymřením,“ zkonstatoval Roháček.

Město plánuje u každého broukoviště postavit informační tabule, na kterých se lidé dočtou informace o druzích hmyzu. Další broukoviště v Česku zájemci najdou například v děčínské zoo či v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám