Hlavní obsah

Astronomové natočili gigantické sluneční tornádo

Manchester

Astronomové natočili gigantické tornádo na Slunci. Cyklon tvořený extrémně horkým plynem byl několikrát větší než průměr Země a jeho rychlost dosahovala až 300 000 kilometrů v hodině. Pro srovnání, pozemská tornáda dosahují rychlosti kolem 150 kilometrů v hodině.

Astronomové natočili sluneční tornádo

 
Článek

O záznamu, který pořídil satelit SDO, informovali vědci z waleské univerzity v Aberystwythu na britsko-německém astronomickém fóru v Manchesteru. Bouře, kterou SDO (Solar Dynamics Observatory) sledoval 25. září loňského roku, rozvířila horký plyn o teplotě 50 000 až dva milióny stupňů Celsia do zhruba 200 000 kilometrů dlouhé šroubovice. Úkaz ve sluneční atmosféře trval přinejmenším tři hodiny.

"Je to vůbec poprvé, co bylo takto obrovské sluneční tornádo nafilmováno," uvedli vědci.

Astronomové se domnívají, že podobná tornáda mohou vyvolávat sluneční erupce, při kterých jsou do vesmíru vymršťována obrovská oblaka horkých a elektricky nabitých částic. Ty pak mohou na Zemi narušit satelitní komunikaci, leteckou dopravu nebo sítě rozvodu elektřiny.

"Takové výjimečné a neobyčejné tornádo musí sehrát nějakou roli při vyvolání celoslunečních bouří," uvedli vědci.

Satelit SDO v roce 2010 vypustila americká vesmírná agentura NASA. Aparát je oběžné dráze ve výši přes 35 000 kilometrů nad Zemí a sloužit by měl pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám