Hlavní obsah

Masarykova univerzita je ve stovce nejlépe viditelných vysokých škol na webu

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masarykova univerzita obsadila ze všech českých vysokých škol nejvyšší pozici v celosvětovém žebříčku univerzit Webometrics, který univerzity řadí podle jejich viditelnosti na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Masarykova univerzita Brno

Článek

Ve světovém srovnání skončila na 97. pozici. V meziročním srovnání si polepšila o takřka 50 příček, když loni byla na 146. místě.

Úspěch univerzity lze podle mluvčí univerzity Terezy Fojtové přičíst zejména vysokému hodnocení v kritériích, které posuzují množství dokumentů včetně vědeckých či studentských prací publikovaných na internetu. Jen podle tohoto hodnocení se univerzita umístila dokonce na 25. místě celosvětově.

Masarykova univerzita patří podle Fojtové mezi českými univerzitami dlouhodobě k průkopníkům v oblasti digitalizace. V září 2006 zpřístupnila veřejnosti elektronický archív závěrečných prací, který získal jako jeden z nejvýznamnějších počinů v oblasti elektronických zdrojů prestižní cenu Inforum. Archív je napojený na systém pro odhalování plagiátů, který využívají i desítky dalších vysokých škol v Česku i Slovensku. V současnosti univerzita rozvíjí také projekt, který shromažďuje v elektronické podobně vědecké práce zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám