Hlavní obsah

Vědci nafilmovali souboj buňky s rakovinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cambridge

Laboratoř profesorky Gilliany Griffithsové v Institutu lékařského výzkumu na Univerzitě v Cambridgi pořídila unikátní videozáznam souboje na život a na smrt, který mezi sebou svádí buňka lidského imunitního systému s buňkou rakovinového nádoru. Snímek ukazuje, jakými zabijáky umí lidské T-lymfocyty být.

BEZ KOMENTÁŘE: Buňka s rakovinou svádí smrtící bitvu pod mikroskopemVideo: Cambridge University

 
Článek

Video zachycuje cytotoxický T-lymfocyt (zobrazen zeleně a žlutě) pod mikroskopem v nelítostném duelu s buňkou rakoviny (zobrazen modře). Oba soupeři měří pouhých 10 mikronů, to je zhruba desetina tloušťky lidského vlasu. Záznam je 92krát zrychlený. O jaké rakovinné buňky na záznamu jde, vědci neuvedli.

T-lymfocyty jsou zvláštním druhem bílých krvinek, které hrají důležitou roli v imunitním systému lidského organismu. „Jsou-li buňky v našem těle infikovány viry nebo rakovinovým bujením, pak je tyto zabijácké buňky odhalí a zničí, aniž by porušily sousedící zdravé buňky,“ vysvětlila Griffithsová.

Její laboratoř zkoumá možnosti, jak ovládnout tyto „nájemné vrahy“ za účelem zlepšení léčby rakoviny a minimalizování jejich útoků na zdravé buňky, jak se to stává při poruchách imunitního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám