Hlavní obsah

Univerzita Palackého nabízí jednooborové studium japonštiny

Novinky, pro

Katedra asijských studií FF UP v akademickém roce 2012/2013 nově otevírá jednooborové studium oboru Japonská filologie – a to jak v bakalářském, tak v navazujícím magisterském programu.

Článek

Japonská filologie je v nabídce Katedry asijských studií FF již od roku 1993. V roce 2008 se nabídka rozšířila o Japonštinu pro hospodářskou praxi. V obou případech se však jedná o dvouoborové studium. Na základě dlouhodobého, neustále se zvyšujícího zájmu studovat japonskou filologii samostatně bez nezbytné kombinace s jiným oborem, byla Akreditační komisi ČR předložena žádost o rozšíření akreditace o jednooborové studium.

„Podobně jako v případě dvouoborové japonské filologie budou studenti v průběhu tříletého bakalářského studia seznámeni se současným japonským jazykem v takovém rozsahu, aby jej absolventi mohli v praxi používat a své znalosti dále rozvíjet a zdokonalovat, například v navazujícím magisterském studiu,“ uvedla Sylva Martinásková z katedry.

Studenti bakalářského programu si osvojí základní filologické kompetence v rovině jazykové (úvod do japonského jazyka, teorie gramatiky), literární (úvod do studia japonské literatury, klasická a moderní japonská literatura) a kulturně-antropologické (současná japonská společnost, japonská kultura, hospodářský zeměpis, staré a moderní dějiny Japonska aj.).

V navazujícím magisterském studiu jednooborové japonské filologie pak mohou dále rozvíjet a prohlubovat praktické znalosti japonštiny, větší prostor je však věnován i rovině teoretické a dále psané japonštině – značně odlišné od japonštiny mluvené – a klasické japonštině. „Student má dále možnost navštěvovat specificky zaměřené jazykové semináře, jako jsou četba novinových textů, literární texty, překladatelský a tlumočnický seminář apod. Ty mají přispět k ucelenému obrazu o různých formách japonštiny,“ uvedla vedoucí japonské sekce Ivona Barešová.

Termín podání přihlášek ke studiu jednooborové japonské filologie byl prodloužen do 16. března 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám