Hlavní obsah

Brněnský institut CEITEC se představuje evropským výzkumníkům

Novinky, pro

Brněnský CEITEC (Středoevropský technologický institut) se představí mladým výzkumníkům z Evropy v Berlíně, Paříži, Římě, Ankaře, Bukurešti a Varšavě a také přímo v Brně.

Foto: CEITEC

(výřez)

Článek

Cílem je vyhledat úspěšné a nadané vědce a nabídnout jim možnost pokračování jejich kariéry právě v CEITECu. Účelem „Marie Curie Actions Road Show 2012“ je představit vědecká centra v sedmi zapojených zemích, výsledkem bude zprostředkování desítek výzkumných mezinárodních pobytů pro mladé vědce s finanční podporou EU. Tříměsíční turné odstartovalo ve čtvrtek v Berlíně, 27. března se zahraniční výzkumné organizace představí přímo v Brně.

Hlavním cílem těchto informačních akcí, pořádaných pod záštitou Evropské komise, je seznámit doktorandy a začínající vědce s pracovními možnostmi, které jim nabízí evropské granty Marie Curie.

Foto: CEITEC

V prostorách sedmi zúčastněných vědeckých center se během března až května představí všechny pozvané instituce a o možnostech využití grantů informují osobně přímo zástupci Evropské komise. Své zkušenosti předají i vědci, kterým se již podařilo grant Marie Curie získat v minulých letech. „V Berlíně byla účast hojná, celkem se zúčastnilo téměř 100 výzkumných pracovníků více než 15 národností, kteří nyní působí v Německu. Jejich zájem o CEITEC byl velký a někteří již nyní uvažují o snaze získat grant Marie Curie s místem působiště v Brně,“ uvedl zástupce CEITECu Roman Badík.

Jediný zástupce z Česka

Středoevropský technologický institut je jediným zástupcem z ČR, který se Road show účastní. „Za Českou republiku jsme pozvali právě CEITEC, protože v něm vidíme velký potenciál pro vědecké pracovníky. Díky jeho multioborovému zaměření a propojení různých výzkumných oborů v něm najdou uplatnění vědci mnoha profesí,“ uvedla Susan Kentnerová, zástupkyně pořádající asociace Helmholtz, která sdružuje celkem 18 německých výzkumných center.

Plánem brněnského centra excelence je orientovat se na skutečné špičky v oboru a do Brna přilákat především zkušené vědce, kterým se již podařilo v mezinárodní konkurenci prosadit.

Minulého ročníku Marie Curie Road Show se celkově zúčastnilo přes 450 mladých výzkumníků z pěti pořádajících organizací (Německo, Francie, Itálie, Dánsko, Turecko). V tomto roce se navíc kromě České republiky, kterou zastupuje CEITEC, zúčastní také výzkumné organizace z Polska a Rumunska.

Celkový rozpočet akcí Marie Curie pro léta 2007 - 2013 přesahuje 4,7 miliardy eur. Z těchto prostředků by mohlo být dle odhadů Evropské komise v různé podobě podpořeno až 70 000 výzkumných pracovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám