Hlavní obsah

Studenti v Plzni budou debatovat nad Entropou

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informační středisko Evropské komise Europe Direct Plzeň, které již třetím rokem sídlí v plzeňské Techmanii, spolupořádá čtyřnárodnostní studentský seminář „Evropa v Plzni“.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Kontroverzní Entropa zdobí průmyslovou halu plzeňského technického muzea Techmania.

Článek

Cílem projektu, za nímž stojí zejména organizace GFPS CZ, je představit západočeskou metropoli jako město evropského významu a i s využitím „kontroverzní“ plastiky Entropa debatovat o jeho kulturní, politické či vzdělávací nabídce se studenty vysokých škol.

„Mezinárodní seminář se v Plzni za účasti českých, německých, polských a běloruských studentů uskuteční ve dnech 16. – 19. února,“ uvedla Franziska Stölzelová z GFPS CZ, organizace pro studentskou a kulturní výměnu ve střední a východní Evropě se zaměřením na Německo, Polsko, Bělorusko a Českou republiku.

Workshopy a návštěva Techmanie 

Studenti se seznámí nejen s  kulturní či vzdělávací nabídkou města Plzně, ale zúčastní se i diskuzí či workshopů, podívají se do Techmanie či do sídla obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015.

Spoluorganizátorem populárně vzdělávací akce je i informační středisko Europe Direct Plzeň, které pro studenty připravilo debatu s názvem Evropská unie – šance nebo pouta?. „Půjde o moderovanou diskuzi Milana Severy, pořádanou v prostorách Francouzské aliance v Plzni,“ řekla vedoucí Europe Direct Plzeň Kateřina Siberová.

Během čtyř dnů budou studenti čtyř národností řešit otázky, které se úzce dotýkají jejich životů: např. jakou roli hraje jednota Evropské unie v životech „běžných“ studentů? A jak vnímají sjednocující se Evropu studenti těch států, které dosud zůstaly za branami EU?

Zúčastní se 50 studentů 

„Studentům vyjdeme vstříc i v Techmanii,“ řekl tiskový mluvčí science centra Tomáš Moravec: „V sobotu 18. února si u nás budou moci prohlédnout Entropu, symbol českého předsednictví Radě EU a zároveň jedno z nejvýraznějších českých uměleckých děl poslední doby,“ dodal.

Pro pět desítek studentů Europe Direct Plzeň v Techmanii zároveň připravila setkání se známou galerijní pedagožkou Irenou Ellisovou, která s nimi bude nejen na příkladu Entropy rozebírat současný obraz evropských uměleckých trendů a postojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám