Hlavní obsah

Eco-marathonu Europe se zúčastní studenti z Plzně a Ostravy

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navrhnout a postavit vozidlo, které urazí co nejdelší vzdálenost s co nejmenší spotřebou. To je úkol pro účastníky Shell Eco-marathonu Europe, jehož 28. ročník se bude konat v holandském Rotterdamu.

Foto: archiv Právo

Navrhnout a postavit vozidlo, které urazí co nejdelší vzdálenost s co nejmenší spotřebou. To je úkol pro účastníky Shell Eco-marathonu Europe.

Článek

Události se zúčastní přes 3000 studentů z celé Evropy, chybět nebudou ani dva české týmy, z Plzně a Ostravy. První je složený ze studentů Katedry konstruování strojů Západočeské univerzity v Plzni. Druhý tvoří česko-slovenský tým složený ze zástupců Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB – Technické univerzity Ostrava a slovenských kolegů ze Strojnické fakulty Technické univerzity v Košicích, se kterými na vozidle spolupracují.

Závod se letos bude vůbec poprvé konat na městském okruhu a veřejnost tak bude mít možnost sledovat závod v ulicích města z bezprostřední blízkosti a zároveň zde studenti uplatní své znalosti o nízké spotřebě paliva na veřejných komunikacích.

Přesunutí na městský okruh má zvýšit standard pro nadcházející ročníky. Na trati je pět pravoúhlých zatáček, a proto se budou muset letos všichni spolehnout i na své řidičské schopnosti – brzdění, akcelerace a projíždění zatáčkami bude totiž tvořit až 50 % celkového výsledku. Jízda v ulicích ukáže především praktickou využitelnost pro mobilitu a energetickou účinnost budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám