Hlavní obsah

Rusové do sondy Fobos-Grunt koupili padělky čipů, proto jim spadla

– Voroněž
Novinky,

K pádu ruské sondy Fobos-Grunt mohly přispět vadné počítačové čipy, napsala v úterý agentura Itar-TASS. Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos to nevyloučil, i když uvedl, že sonda selhala, protože část počítačového systému se opakovaně restartovala vlivem působení kosmického záření.

Foto: ČTK/AP

Ruská sonda Fobos-Grunt

Článek

Dva komponenty palubního počítačového systému se opakovaně restartovaly. Sonda kvůli tomu přešla do úsporného režimu a čekala na další příkaz.

Podle Popovkina k restartu vedlo silné záření, které způsobilo poruchu v pamětech během druhého oběhu Země. [celá zpráva]

Sondu se už nepodařilo dostat pod kontrolu a zřítila se na Zem. [celá zpráva]

Popovkin uvedl, že kvůli tomu už byla potrestána Lavočkinova kancelář, která měla program na starosti. Měla vzít v úvahu silné záření. Lavočkinova kancelář však dosud nikdy podobný systém nevytvářela a už během příprav s ním měla problémy.

Pro systém zřejmě nakoupila neautorizované díly, které záření nedokázaly odolat. Tato praxe ovšem není nijak výjimečná ani v USA, kde má Pentagon starosti s tím, že v nejmodernějších zařízeních jsou v Číně nakoupené čipy, často vymontované z vyřazených počítačů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám