Hlavní obsah

Slunce vyslalo k Zemi nejsilnější proud částic za posledních sedm let

Novinky, pst

Zemi zasáhne během úterka nejsilnější "závan" slunečního větru v posledních sedmi letech. Tři satelity NASA, které monitorují solární dynamiku, zaznamenaly v pondělí nad ránem našeho času silný záblesk ultrafialového záření signalizující silnou erupci a sledovaly mohutnou solární bouři.

Obrovská sluneční erupce vyslala k Zemi proud částicVideo: space.com

 
Článek

Proud silně nabitých částic z této erupce by měl dorazit k Zemi kolem 15:00 středoevropského času. Podle odborníků půjde o nejsilnější radiaci od roku 2005. Aerolinky odklánějí trasy letů v blízkosti zemských pólů, protože je možné, že proud částic by mohl způsobit výpadky elektroniky. Ohroženy jsou především satelity, které proto budou převedeny do pohotovostního režimu.

Foto: NASA

Sluneční erupce

"Erupce nebyla nijak zvláštní, ale vyslala velmi rychlý výron koronální masy s rychlostí 6,4 miliónu km/h,“ řekl agentuře AFP fyzik Doug Biesecker z amerického Národního úřadu pro atmosféru a oceány.

Výrony koronální hmoty jsou předmětem intenzivního výzkumu, protože se mohou stát zdrojem geomagnetických bouří, které mohou způsobit vážné výpadky v dodávkách elektřiny i v telekomunikačních sítích na zemském povrchu. Nicméně odborníci neočekávají v souvislosti s aktuální bouří žádné vážnější potíže.

Sluneční aktivita periodicky kolísá v přibližně jedenáctiletých cyklech a nyní se blíží k maximu, které má vrcholit v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám