Hlavní obsah

Množství oxidu uhličitého v atmosféře oddaluje příchod doby ledové

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za „přirozených“ podmínek by příští doba ledová měla na Zemi nastat zhruba za 1500 let. Kvůli nadměrné koncentraci oxidu uhličitého ve vzduchu tomu tak ale zřejmě nebude.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Poslední doba ledová skončila zhruba před 11 500 lety a není zcela jasné, kdy nastane další, uvedl zpravodajský server BBC s odvoláním na studii časopisu Nature Geosience.

Vědcům se pomocí údajů o oběžné dráze a dalších určujících faktorů podařilo vypátrat v historii interglaciální období, které nápadně připomíná současnost. Období, pojmenované MIS19c (Marine Isotope Stage 19c), probíhalo na Zemi zhruba před 780 tisíci lety.

Pokud by došlo k završení analogie s MIS19c, měla by příští doba ledová přijít za 1500 let. Ovšem za předpokladu, že koncentrace CO² v atmosféře bude „přirozená“, což v současné době není ani zdaleka.

Hladina CO² v ovzduší je zvýšená

Skupina vědců kolem Luka Skinnera z Cambridgeské univerzity dospěla k závěru, že koncentrace CO² ve vzduchu musí klesnout pod 240 ppm (částice na milión), než dojde k zalednění. V současnosti přitom hodnota oxidu uhličitého v atmosféře činí zhruba o 150 ppm více.

Odborníci také upozorňují na to, že i kdybychom okamžitě přestali produkovat oxid uhličitý, zvýšená koncentrace by zůstala v atmosféře minimálně dalších tisíc let.

Výsledků už se chopily nejrůznější skupiny stavějící se proti omezování skleníkových plynů, které nyní hlásají užitečnost nadprodukce skleníkových plynů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám