Hlavní obsah

Rok 2012 přinese zvýšení platů učitelů a plošné testování žáků

Praha

Nový rok přinese ve školství navýšení učitelských platů o 500 až 1500 korun. Na jaře má být generální zkouška plošných testů pro 5. a 9. třídy a také druhý ročník státních maturit. Ministra školství Josefa Dobeše (VV) čeká boj s představiteli vysokých škol, kterým se nelíbí jeho návrh reformy univerzit. Ministerstvo bude muset také řešit problémy vyplývající z nedostatečného čerpání prostředků z evropských dotací.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V květnu a červnu čeká 4200 základních škol generálka plošného testování v 5. a 9. třídách.

Článek

Dobešovo setrvání v úřadu je nejisté, koaliční TOP 09 žádá jeho odchod, nespokojenost s ministrovou prací dává najevo i premiér Petr Nečas.

Od ledna bude balík peněz na platy pedagogů navýšen o čtyři miliardy. Učitelé ale zároveň ztratí nárok na automatické navyšování platů podle let odsloužené praxe. O zařazení do příslušné platové stupnice bude rozhodovat ředitel školy. Starší učitelé se proto bojí, že přijdou o peníze. Odbory už kvůli tomu vyhlásily v prosinci výstražnou hodinovou stávku. V lednu chtějí zjišťovat, jak se nové nařízení promítlo do výše platů.

Od 20. května do 10. června čeká všech 4200 základních škol generálka plošného testování v 5. a 9. třídách. Děti budou testy z češtiny, matematiky a cizích jazyků vyplňovat na počítači, výsledky se po automatickém vyhodnocení dozvědí okamžitě. Ministr chce testováním zastavit propad znalostí českých žáků. Naostro se mají testy spustit v roce 2014. Projekt má už teď řadu kritiků, tříletá příprava přijde na 300 miliónů korun.

Druhý ročník státních maturit na obzoru

V květnu odstartuje druhý ročník státních maturit. Studenti budou opět povinně maturovat jen z češtiny, u druhého povinného předmětu budou mít na výběr mezi cizím jazykem a matematikou. Zkoušky budou nově začínat písemkami a testy. Potrvají do 14. května, výsledky dostanou studenti do druhého dne. Od 16. května se pak budou konat ústní zkoušky jednotné maturity, ale také ústní zkoušení klasických školních maturit. Maturitní vysvědčení dostanou studenti v polovině června.

V první polovině příštího roku se uskuteční celorepublikový turnaj škol v basketbale a florbale o pohár ministra školství. Úřad tak chce přimět děti ke sportu, vítězné týmy pak dostanou vstupenky na olympiádu v Londýně.

V roce 2012 chce ministerstvo připravit paragrafované znění dvou reformních zákonů o vysokých školách, akademici je však odmítli. Nelíbí se jim plánované zavedení školného ani údajné omezení akademických svobod. Reformy se připravují už několik let, kvůli odporu akademické obce ale nikdy neprošly.

Dobeš bude muset zapracovat na čerpání evropských fondů. Kvůli chybám v projektech bude zřejmě pozastaveno čerpání z programu na vzdělávání. Z něho může ČR získat až 53 miliard korun. Ministerstvo čelí kritice kvůli nedostatečnému využívání evropských fondů dlouhodobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám