Hlavní obsah

ISS by měla sloužit do roku 2028, USA budou dál využívat sojuzy

Bajkonur

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) by chtěl aktivně využívat Mezinárodní vesmírnou stanici ISS až do roku 2028. Na tiskové konferenci v kazašském Bajkonuru to ve středu řekl zástupce šéfa NASA William Gerstenmaier. Spojené státy mají podle něj na využití ISS velký zájem a připravují pro budoucí posádky řadu důležitých experimentů.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Článek

Dříve se v Rusku i USA počítalo spíš s kratší životností ISS. "Kolem roku 2020 už stanice svůj potenciál vyčerpá," řekl v létě zástupce ředitele ruské kosmické agentury Roskosmos Vitalij Davydov.

Sojuzy nemají konkurenci

Gerstenmaier potvrdil, že NASA počítá s využíváním ruských sojuzů pro dopravu astronautů k ISS až do roku 2016, ale jedná i o možné spolupráci po tomto datu. Americká vláda spolufinancuje několik soukromých kosmických projektů, jichž NASA hodlá v budoucnu využívat k dopravě na ISS. "Jednáme nicméně o nákupu míst v ruských sojuzech i po roce 2016," prohlásil Gerstenmaier.

Plán ukazuje, že USA nemají náhradu za vyřazené raketoplány a že vývoj nového nosiče se vleče, byť je to oblast, kam vstupuje i soukromý sektor.

Za přepravu amerických astronautů na oběžnou dráhu Rusko ročně od NASA inkasuje asi 800 miliónů dolarů (15,6 miliardy korun).

Šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin v bajkonurském tiskovém středisku novinářům řekl, že v roce 2012 se uskuteční deset letů k ISS, z toho čtyři pilotované. První nákladní loď odstartuje k ISS už 26. ledna.

Rusko zváží opakovaní mise na Mars

Popovkin se zmínil i o neblahém osudu ruské meziplanetární sondy Fobos-Grunt, která po startu počátkem listopadu vypověděla poslušnost. Aparát nyní místo původně plánované cesty k Marsu nekontrolovaně obíhá kolem Země a někdy během ledna zanikne. [celá zpráva]

Šéf Roskosmosu naznačil, že Rusko se projektu nehodlá vzdát a do konce února rozhodne, zda vytvoří modernizovaný "klon" Fobosu a pokusí se experiment zopakovat. Alternativou je podle Popovkina společný projekt s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA), která má o společný výzkum Marsu a jeho měsíců zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám