Hlavní obsah

Černá díra se brzy rozzáří při polykání mraku většího než Země

Vědci objevili obří plynový mrak, který bude v brzké budoucnosti „spolknut“ černou dírou v centru naší galaxie. Astronomové budou takový jev moci sledovat poprvé. Dosud tajuplná černá díra by se při „konzumaci“ mraku měla navíc výrazně osvítit.

Foto: Profimedia.cz

Gravitace černé díry je natolik silná, že pohltí i světlo

Článek

Plynový mrak se při tom roztrhá na kusy. To vědcům přinese možnost detailněji tento vesmírný objekt sledovat, a zjistit tak nové informace. Podívaná se naskytne v roce 2013, uvedla BBC.

Vědci předpokládají, že celková hmota plynového mraku je asi třikrát větší než hmota Země. Podle nich mrak oválného tvaru za posledních sedm let zdvojnásobil svoji rychlost na 2,35 kilometru za sekundu.

Tato černá díra, přezdívaná Sagittarius A*, se nachází asi 27 tisíc světelných let od Země a je asi čtyřmiliónkrát větší než naše Slunce. Díra do sebe vtáhne vše ve svém okolí včetně světla. Astronomové o ní však vědí jen velmi málo.

To by se nyní mohlo změnit, jakmile se k ní plynový mrak přiblíží. Proces vtahování mračna vytvoří sprchu paprsků, které černou díru osvítí a vědcům pomohou prostor prozkoumat. Proces bude sledovat hned několik teleskopů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám