Hlavní obsah

Zakladatel Microsoftu chystá vesmírný projekt - letadlo s rozpětím 117 metrů

Právo, aa
Washington

Ne drahé nosné rakety náročné na palivo, ale stratosférické obří letadlo by mělo vynášet do vesmíru družice i lodě s lidskou posádkou. Tak to alespoň chystá Paul Allen, někdejší zakladatel Microsoftu a společník projektu Virgin Galactic.

Článek

Stratolaunch System, jak se Allenova nová vize jmenuje, je odvozeninou letadla White Knight, která má společnosti Galactic vynášet na suborbitální dráhu její turistické vesmírné lodě SpaceShipTwo. Na rozdíl od elegantního „galaktického“ projektu, který se má už za dva roky stát realitou, je stratolaunch „těžkotonážní“ obří letoun. Rozpětím 117 metrů má překonat i legendární Hercules H-4 filmového magnáta Howarda Hughese.

Stroj, který vzlétl jen jednou a ve vzduchu uletěl 1400 metrů, byl posměšně nazýván Smrkovou husou.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace letadla Stratolaunch

Allenovo letadlo má za pomoci šesti motorů Boeingu 747 „Jumbo“ poprvé vzlétnout v roce 2016. Pod břichem ponese raketový motor, spíše poslední stupeň nosné rakety, a náklad satelitů nebo pilotované lodi. Na letadle Stratolaunch pracuje s Allenem už deset let hlavní konstruktér společnosti Virgin Burt Rutan, prozradili včera médiím oba nadšenci s tím, že práce na stavbě stroje už začaly v hangáru v kalifornské Mohavské poušti.

Projekt vychází z potřeb amerického vesmírného úřadu NASA, který se hodlá v budoucnosti věnovat spíše výzkumu a praktickou stránku cest do vesmíru chce přenechat soukromým společnostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám