Hlavní obsah

V Opavě vznikne první Montessori škola na severu Moravy

Právo, Denisa Telaříková

Nový svět. Takový název bude mít zcela nová alternativní základní škola, která se v září 2012 otevře v Opavě. Její vznik odsouhlasili v pondělí odpoledne opavští zastupitelé. Jedná se o první základní školu v Moravskoslezském kraji, která bude vzdělávat děti takzvanou Montessori metodou.

Foto: Profimedia.cz

V Opavě se v září otevře alternativní základní škola - Ilustrační foto

Článek

„Škola bude fungovat na Slezském gymnáziu, kde si město od kraje pronajalo prostory. Kraj je totiž zřizovatelem tohoto gymnázia. Od příštího září se však zde otevře pouze jedna první třída. Škola se bude rozjíždět postupně. Plánujeme v příštím školním roce přijmout kolem dvaceti dětí,“ sdělila opavská mluvčí Lada Dobrovolná s tím, že na provoz této alternativní školy bude město Opava přispívat ročně 250 tisíci korunami. Na svůj rozjezd však škola dostane dotaci z města ve výši 664 tisíc korun.

S myšlenkou o založení Montessori základní školy přišlo občanské sdružení Montessori Opava před nějakou dobou. Zatím počítá s tím, že otevře jen první stupeň alternativní základní školy, v budoucnu by však mohlo vzniknout i víceleté gymnázium s Montessori výukou. Ředitelkou ZŠ Nový svět bude zatím na částečný úvazek současná ředitelka Slezského gymnázia Milada Pazderníková.

ZŠ Nový svět

V ZŠ Nový svět se bude vyučovat podle pedagogických zásad italské lékařky Marii Montessori. Ta ve svých bádáních a praxi dospěla ke zjištění, že dítě se naučí chodit, mluvit a manipulovat s předměty skrze svou vlastní tvořivost a nikoliv proto, že ho to dospělí učí.

Na základě svých zjištění lékařka vypracovala metodu Montessori, která pomocí speciálních učebních pomůcek a vytvořením vhodného prostředí podporuje přirozený zájem dítěte. Pomáhá mu zafixovat si správné pracovní návyky i vytvářet si svůj vlastní úsudek. Učitel je zde v roli rádce a rovnocenného partnera. Ve třídě jsou společně děti různého věku a učí se vzájemné toleranci a pomáhají si.

Dítě také například nepracuje na povel či zvonění, a také si může ve třídě vybrat místo, kde bude tvořit. Obsah a výstupy z této školy jsou shodné s klasickými základními školami. Dítě podle odborníků nic nezanedbává. Pouze k naplnění jsou zde použity jiné metody. Ve světě jsou Montessori školy velmi oblíbené a mají dobré výsledky.

Na severu Moravy a ve Slezsku zatím základní ani mateřská škola s Montessori výukou není. Rodiče ji ale najdou v Olomouci, Zlíně a také v Brně. Kromě Moravy tato alternativní školská zařízení fungují ještě v Praze, Pardubicích či Jablonci nad Nisou. Více informací o Montessori výuce zájemci najdou na www.montessoricr.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám