Hlavní obsah

Rukopisy Isaaka Newtona jsou k dispozici na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Cambridgeská univerzita umístila na internet téměř všechny rukopisy zakladatele klasické mechaniky a autora pohybových zákonů Isaaka Newtona. Podle agentury AP univerzita umístila na web na 4000 stránek z jeho díla.

Foto: Profimedia.cz

Isaak Newton

Článek

Na rozdíl od jiných 130 Newtonových listů, které před časem umístila na internet univerzita v Sussexu, nyní mají zájemci o jeho práci možnost vidět jeho takřka kompletní dílo, a to i se všemi poznámkami a výpočty, které ke svým závěrům přidával.

Newton byl už ve svých šestadvaceti letech jmenován profesorem matematiky na Cambridgeské univerzitě, a když v březnu 1727 umíral, jeho jméno bylo už citováno s vysokým uznáním po světě.

Své největší objevy - diferenciální a integrální počet a teorii gravitace - učinil tento anglický matematik, fyzik a astronom do svých 24 let. Vědec také jistý čas zabředl do politiky a působil v parlamentu. Dle jeho současníků ho to ale hodně nudilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám