Hlavní obsah

Na výstavě stavebnice Merkur jsou k vidění roboti nebo Eifellovka

Novinky, Tereza Seidlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Všichni dospělí Češi si jako malí hráli s Merkurem. Podívat se, co všechno se z této původem české stavebnice dá postavit, se lidé mohou v Muzeu hlavního města Prahy na výstavě Já, Merkur. Ta potrvá do 26.února příštího roku.

Podívejte se na výstavu Já, MerkurVideo: Novinky

 
Článek

Výstava seznamuje návštěvníky s historií stavebnice i s jejím možným využitím v budoucnu. Pokochat se mohou nejen prvními stroji, které byly z Merkuru sestaveny, ale také s moderními technologicky dokonalými roboty, jejichž kostru tvoří právě součástky vystavované stavebnice. Zajímavá je například i funkční replika čočkostroje Otty Wichterleho vyrobená z Merkuru.

Foto: Novinky

Funkční mechanizovaný sklad vyrobený z Merkuru

Foto: Novinky

Stopař čáry – optický robot z Merkuru, který se sám pohybuje po černé čáře

A pokud vás neláká technologie a robotika, určitě vás zaujmou alespoň obří modely ruského kola, Eiffelovy věže nebo sedmimetrový model věhlasného železničního viaduktu u Garabit navrženého A. G. Eiffelem. “Most jsem stavěl ve stodole a trvalo to tři měsíce. Je v něm ukryto 25 000 šroubků a matiček, váží to asi 120 kilogramů. Dílky, ty jsem nepočítal, ale odhadem je jich tam takových 12 000, je to moje posedlost,“ řekl Novinkám autor výstavy Jiří Mládek, který mimochodem vlastní největší sbírku stavebnic na světě.

Foto: Novinky

Model robota vybaveného mechanickou rukou, který vyhrál před dvěma lety na prestižní soutěži v USA

Předchůdce stavebnice Merkur sestavil po první světové válce Čech Jaroslav Vancl. Na pulty hračkářství se stavebnice dostala v roce 1928, o dva roky později se začala vyrábět v šesti různých velikostech. Výroba oblíbené dětské hračky se nezastavila ani v nejtěžších dobách – továrna přežila válku i Vítězný únor, i když se ze stavebnice, vlivem vývozu, na nějaký čas stalo podpultové zboží. Oblíbená je mezi sběrateli i dětmi dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám