Hlavní obsah

Pardubická univerzita vydala monografii Zdeňka Kolářského

Novinky, pro

Univerzita Pardubice vydala rozsáhlou celobarevnou monografii prezentující výběr z autorského díla akademického sochaře Zdeňka Kolářského - Mezi orlem a pannou.

Článek

Zdeněk Kolářský je významný český medailér a mistr reliéfní plastiky, autor portrétů, reliéfů, návrhů k raženým i litým medailím a mincím, mincovním ražbám, plaketám a jejich modelů, je tvůrcem firemních a pamětních označení významných architektonických staveb, rozsáhlé tvorby, která během uplynulých šedesáti let opouštěla jeho ateliéry.

Výběr z rozsáhlého umělcova díla je výsledkem spolupráce Fakulty filozofické Univerzity Pardubice a práce jejího doktoranda z Ústavu historických věd Petra Horáčka se samotným umělcem. S použitím mistrovy vlastní archivní fotodokumentace a fotografií Taťány Binkové představuje desítky realizovaných medailí, pamětních desek, volných plastik a bust významných světových a českých osobností v celém spektru lidských činností, řadu dalších děl vytvořených pro instituce, města a místa, nejen v rodném podhůří Orlických hor.

Dosud aktivní umělec, který letos na jaře oslavil 80 let, spolupracuje také s řadou českých univerzit na vzniku insignií, medailí a pečetidel. Patří mezi ně práce pro Slezskou univerzitu v Opavě, Matematicko-fyzikální fakultu, Filozofickou a Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze a v neposlední řadě i pro Univerzitu Pardubice, pro niž v uplynulých deseti letech vytvořil velkou pamětní medaili, stříbrnou medaili za zásluhy „pro meritis“, univerzitní a fakultní příležitostné medaile, razidlo univerzitní pečetě i monumentální reliéf Arnošta z Pardubic umístěný v univerzitní aule, která nese název po této významné osobnosti českých dějin.

Reklama

Výběr článků

Načítám