Hlavní obsah

Teleskop zachytil hvězdu umírající v oblaku zeleného dýmu

Novinky, coe

Na jednom ze záběrů Hubbleova teleskopu našli astronomové velký zelený bod. Pátrali po tom, co se jim podařilo vyfotografovat. Podrobná analýza ukázala, že s největší pravděpodobností jde o hvězdu ve stadiu smrti.

Článek

Ve veřejně přístupné galerii fotografií pořízených Hubbleovým teleskopem se tento záběr objevil teprve nedávno, vědci jej však studují již od roku 2006. Snímek zachycuje takzvanou kulovou hvězdokupu s označením NGC 1846, jež se nachází ve Velkém Magellanově oblaku u Mléčné dráhy. Vzdálenost hvězdokupy od Země se odhaduje na 160 tisíc světelných let.

Na základě provedené analýzy se vědci domnívají, že zelený oblak kolem umírající hvězdy tvoří jakousi bublinu plynů vzniklých při explozi jejích svrchních vrstev. Zatím není jisté, zda se hvězda nachází přímo ve hvězdokupě, astronomové však předpokládají, že tomu tak je.

„Uvnitř bubliny je vidět vyhořelá hvězda. Není jisté, jestli je tato mlhovina součástí NGC 1846, nebo jen leží na stejné úrovni v zorném poli. Měření pohybu hvězd ve hvězdokupě a pohybu mlhoviny ukázala, že by mlhovina mohla být součástí hvězdokupy,“ uvedl mluvčí NASA, citovaný serverem Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám