Hlavní obsah

Základní školy dostanou učebnici pro prevenci úrazů dětí

Novinky, pro

Více než 200 základních škol dostane do konce roku učebnici, která má pomoci ke snížení počtu úrazů dětí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Interaktivní učebnici s názvem Prevence rizikového chování dětí a mládeže aneb Jak prožít šťastné dětství vydalo nakladatelství Fraus za podpory Nadace České pojišťovny.

„Učebnice bude sloužit jako pomůcka při výuce na základních školách. Její obsah je určen především učitelům a žákům, ale přístup k informacím díky ní získají i rodiče. Jak vyplynulo z dotazníkového šetření České pojišťovny, má většina z nich značné mezery ve znalostech základních bezpečnostních pravidel,“ uvedl předseda správní rady Nadace České pojišťovny Richard Kapsa.

V České republice je každým rokem kvůli úrazu lékařsky ošetřeno přes půl miliónu dětí. Čtyřicet tisíc dětí musí být hospitalizováno, dva až tři tisíce z nich si odnáší trvalé následky a více než dvě stě dětí svému zranění podlehne. Úrazům lze přitom v mnoha případech předcházet dodržováním základních preventivních opatření.

Úrazy nejčastěji doma 

K úrazům nejčastěji dochází doma ve volném čase dětí a také ve školách a při nejrůznějších sportovních aktivitách. Za rok 2009 se ve škole podle statistiky Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky zranilo 90 463 dětí. „Úrazy jsou ve velké většině preventabilní, je ale důležité, aby byly dětem informace předávány včas a srozumitelným způsobem,“ řekla Veronika Benešová z Centra úrazové prevence při Fakultní nemocnici v Motole.

Aktivní prevenci úrazů požaduje po školách, kde se děti pohybují téměř denně, i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Polovina rodičů neví, od kdy mohou děti samy na silnici na kole

Podle rozsáhlého šetření, kdy rodiče žáků základních škol vyplňovali dotazníky týkající se problematiky dětských úrazů a jejich prevence, není velká část českých rodičů obeznámena se základními pravidly bezpečnosti dětí. Pouze 47 % z nich například správně uvedlo, jaká jsou pravidla pro používání dětské autosedačky, a stejné procento rodičů vědělo, že děti se mohou na kole po silnici samy pohybovat až od 10 let. Bohužel se také ukázalo, že ani v jiných oblastech prevence dětských úrazů není situace lepší. Například pouze 40 % rodičů si je vědomo toho, že horký nápoj může chladnout až 25 minut.

„Konkrétně tato znalost je přitom velice důležitá, protože pro malé děti může mít smrtelné následky i popálenina na 5 % těla,“ upozorňuje docentka Benešová z FN v Motole a dodává: „Z hlediska úmrtnosti po úrazu jsou děti nejrizikovější skupinou a větší informovanost veřejnosti by měla napomoci k eliminaci tohoto rizika.“

Publikace i pro rodiče

Zároveň vyšla i publikace pro rodiče. Ti ji mohou získat zdarma na základě vyplnění žádosti v pracovních listech, které jejich děti zpracovávají ve škole. Pracovní listy obsahují bodově hodnocené úkoly pro žáky i test znalostí rodičů, kteří si tak mohou změřit své vědomosti, především z oblasti prevence úrazů.

Publikace je rozdělena do několika částí a má za cíl rodiče informovat o možných rizicích a typech úrazů a poskytnout užitečné rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám