Hlavní obsah

NASA odtajnila pětiletou objevnou misi na Marsu, klip má jen 167 vteřin

Novinky, Markéta Klánská

Robotické vozítko NASA Spirit plnilo na Marsu objevnou misi dlouhých pět let, tři měsíce a 27 dní. Svou cestu po rudé planetě, která měla původně trvat pouze 90 dní, řádně zdokumentovalo. Z téměř 3500 pořízených snímků nyní vzniklo fascinující časosběrné video.

Článek

Divákům se díky zrychlení nabízí pohled na celou misi objevného vozítka Spirit. Od ledna roku 2004, kdy se na Marsu probudilo k životu, až do dubna roku 2009 ujelo trasu dlouhou 7,7 kilometru. Všech 3418 snímků, které během cesty pořídilo, se vešlo do krátkého videa o délce necelých tří minut.

Jedním z největších úspěchů vozítka Spirit bylo objevení horniny, která svým minerálním složením napovídala o existenci vody na Marsu. Po tomto nálezu před čtyřmi lety však následovaly už jen samé obtíže, až v březnu 2010 NASA s robotem Spirit úplně ztratila kontakt.

Robot se neprobudil ze zimního spánku

Vozítko po několikaletých obtížích s jedním z předních koleček v květnu 2009 zapadlo do měkké půdy. Nějakou dobu ještě sloužilo jako nehybná stanice, dokud nepřišla marsovská zima. Totální tma a teploty nižší než -55 stupňů Celsia zapříčinily, že vozítko přešlo do stavu hibernace.

S příchodem marsovského léta už se ale robota probudit nepodařilo. Dne 25. května 2011 NASA oficiálně zastavila směrem k vozítku Spirit vysílání a definitivně ho prohlásila za mrtvé.

Ve stínu "Příležitosti"

Robot Spirit byl dvojčetem známějšího vozítka jménem Opportunity (Příležitost), které je na Marsu stále v provozu. Nejenže přesluhuje o více než sedm let, ale ještě počátkem letošního září objevilo na okraji kráteru Endeavour kámen, jehož minerální složení ukazuje, že vzniklo díky gejzíru horké vody nebo páry. Tento převratný objev na rozdíl od nálezu vozítka Spirit dokonce naznačuje, že by na Marsu mohl existovat život. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám