Hlavní obsah

Vědci našli v oceánu pozůstatky pradávného kontinentu Gondwana

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australští vědci ve čtvrtek objevili oblast v Indickém oceánu, kde se nachází pozůstatky pradávného kontinentu Gondwana. Očekávají, že prozkoumání jim pomůže vysvětlit, jak se formovaly dnešní kontinenty.

Foto: Profimedia.cz

Zeměkoule, jak vypadala před 550 milióny lety. Tvořily ji čtyři kontinenty, Gondwana je zobrazena vlevo nahoře.

Článek

Vědci při zkoumání hlubokomořské plošiny západně od australského Perthu našli dva ostrovy asi 1600 kilometrů západně od pobřeží Austrálie. Jsou velké asi jako Skotsko. Fosilie, které kameny u těchto ostrovů obsahují, dokazují, že kdysi byly nad, či těsně pod mořskou hladinou. Nyní jsou ostrovy v hloubce 1600 metrů.

"Je to velký objev, který nám snad objasní, jak se Gondwana rozlomila na dnešní Austrálii, Antarktidu a Indii," řekla geofyzička Joanne Whittakerová. To se stalo před 80 až 130 milióny lety.

Whittakerovou zajímá především další cesta Indie, která se v průběhu miliónů let připojila k asijskému kontinentu. Jejím "nárazem" do kontinentu vznikly Himaláje.

Podle vědců jsou ostrovy pozůstatky, které "zapadly" do moře právě při lámání Indie od Gondwany.

Vědci tušili, že pozůstatky se budou nacházet někde ve východní části Indického oceánu. Oblast je ale nejméně prozkoumanou částí světa vůbec.

Gondwana byla jedním z prakontinentů, byla součástí velekontinentu Pannotie. Postupně se od něj odtrhly Laurentie (část dnešní Severní Ameriky), Baltika, (kontinent později zanikl a stal se součástí více kontinentů) a Siberie (území dnešní Sibiře). Kontinenty se dál rozpadaly a formovaly se nové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám