Hlavní obsah

Einsteinova teorie otřesena, neutrina jsou rychlejší než světlo

Novinky, coe

Vědci ze švýcarského institutu CERN během opakovaného testu potvrdili, že tajemné částice, zvané neutrina, jsou skutečně rychlejší než světlo. Ve fyzice by to znamenalo absolutní obrat a potvrzení toho, co se v září po prvních pokusech v CERN fyzikové báli vyslovit nahlas – světlo už není ve vesmíru nejrychlejší, Albert Einstein se mýlil.

Foto: Profimedia.cz

Zařízení projektu OPERA ve švýcarském CERNu

Článek

Experti v CERN v pátek informovali o provedení dalších testů, které měly vyvrátit případné chyby v prvním měření, jež proběhlo letos v září a vyvolalo světovou senzaci. Při něm vystřelené částice, takzvaná neutrina, dosáhly rychlosti vyšší než světlo. Jak vědci uvedli, opakované měření omyl vyloučilo, neutrina byla stejně rychlá jako předtím.

„Při klíčovém testu jsme zopakovali měření s ultrakrátkými pulzy,“ uvedl CERN v oficiálním prohlášení k projektu OPERA (Oscillation Project with Emulsion-Racking Apparatus). Výsledky byly stejné jako při předchozím pokusu a „vyloučily jeden z možných zdrojů systémové chyby“.

Testy však stále nejsou u konce, podle odborníků je životně důležité, aby měření provedlo více nezávislých laboratoří.

Einsteinova teorie otřesena, ale zatím nerozbita

„Měření tak delikátní a navíc zásadně podmiňující fyzikální zákony vyžaduje zvláštní pečlivost,“ řekl AP Fernando Ferroni, prezident italského institutu pro jadernou fyziku. „Kladný výsledek měření nás částečně přesvědčil, avšak konečné slovo mohou mít až podobná měření provedená jinde ve světě,“ pokračoval Ferroni.

Měření rychlosti jednoho z druhů neutrin, tedy subatomárních elementárních částic, v konkrétním případě mionových neutrin, probíhalo na základě porovnání času jejich startu ve švýcarské části institutu a času jejich přistání v Itálii. Tato vzdálenost je 730 kilometrů a neutrina je urazila o 60 nanosekund rychleji než je rychlost světla, která činí 299 792 kilometrů za sekundu.

Neutrina

Neutrina jsou subatomární elementární částice, které vznikají při jaderných reakcích. Ve švýcarském CERN vědci vyslali svazky protonů v pulzech a neutrina vznikla z jejich srážek. Neutrina mají velice nízkou klidovou hmotnost, je však vyšší než nulová. Mají nulový elektrický náboj. Nevstupují tedy téměř do interakce s okolím a jsou obtížně detekovatelná. Byla objevena v 60. letech. Nadsvětelná rychlost byla naměřena u tzv. mionových neutrin, známy jsou další dva typy, elektronové neutrino a tauonové neutrino.

Jeden ze základních pilířů moderní fyziky přitom počítá s tím, co Einstein nazval svou speciální teorií relativity. Podle ní nic rychlejšího než světlo ve vesmíru nemůže existovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám