Hlavní obsah

Nejmenší auto na světě se schová za zrnko prachu

Právo, BBC, mcm, ORF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má podvozek a čtyři kola, je to tedy vozidlo. Tvrdí to tým nanotechnologů z Nizozemska a Švýcarska, jimž se podařilo „zkonstruovat“ nejmenší auto světa. Jejich výtvor je mnohem menší než zrnko prachu, měří pouhou miliardtinu milimetru − i na miniparkoviště o délce jediného metru by se jich poskládal bilión.

Foto: Profimedia.cz

Automobil trvoří jediná molekula. Ilustrační foto

Článek

„Naše auto nepotřebuje kolejnice ani benzín: jezdí na elektřinu. Měl by to být nejmenší elektromobil světa − a to ještě s pohonem na všechna čtyři kola,“ říká hrdě Karl-Heinz Ernst ze švýcarského institutu Empa, který na drobném výtvoru spolupracoval s týmem Bena Feringy z Groningenské univerzity.

Jejich nanoauto tvoří jediná molekula. Vozítko dokáže jet vpřed, a to zhruba rovně. Jeho výkony při zatáčení se „konstruktéři“ nepochlubili a k couvání podotkli, že „nemá zpátečku“.

Droboučké „vozítko“ je první uměle vytvořenou molekulou, která se dokáže sama pohybovat. „Vyrobili“ ho z vody a kysličníku uhličitého a tato konstrukce dokáže jako první lidský výtvor na této úrovni převádět elektrické impulsy na cílený pohyb. Na 10 elektroimpulsů o síle jednoho voltu dokáže ujet šest tisíc miliardtin metru!

Otevírá se tak prostor pro výrobu dopravních „strojů“, které mohou dopravit potřebné látky na jakékoli místo lidského organismu. Předtím ale chtějí Švýcaři a Nizozemci vyzkoušet i jiné druhy pohonu. S benzínem nepočítají, doufají ale, že jejich vůz by mohlo rozhýbat i ultrafialové záření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám