Hlavní obsah

Děti z Ostravy se dozví, kdo je to štajgr a jak vypadá horníkův den

Novinky, pro

Děti z ostravských základních a mateřských škol se mohou originální formou dozvědět mnoho zajímavého o historii i současnosti svého města. Například co dělá štajgr, tedy předák důlní směny, jak se žilo v hornických koloniích nebo jaké jsou nejpozoruhodnější přírodní i technické zajímavosti severomoravské metropole.

Článek

To vše prostřednictvím projektu „Ostrava dětem 2011 – známá i neznámá“, který organizuje Středisko volného času (SVČ) na Ostrčilově ulici s podporou Nadace OKD. „Myslíme si, že je to vhodné doplnění učiva, které děti probírají ve škole,“ řekl organizátor projektu Tomáš Kukuč ze SVČ.

„Na začátku naší iniciativy bylo zjištění, že děti často netuší, kde vlastně žijí. Ostrava byla a v mnohém zůstává průmyslovým centrem republiky, což přináší negativní, ale i pozitivní věci. Příkladem mohou být haldy. Ty před lety kazily vzhled našeho regionu, v současnosti se ale staly zajímavými dominantami, které obývá příroda a vyhledávají je i lidé z měst,“ dodal Kukuč. Pro soutěžní projekt vybral s kolegy tři základní témata: průmyslová historie, kulturní dědictví a příroda.

Do prvního kola vstupují celé školní třídy, které se postupně seznamují ve skupinkách s jednotlivými tématy, vše přitom doprovází názorné výukové panely i tématické aktivity. „Děti si například hrají na horníkův den od probuzení až do konce směny,“ dodal Kukuč.

Přihlásila se i mateřská škola 

Po seznámení se všemi tématy žáci napíší test a pět nejlépe ohodnocených postoupí do dalšího kola. To se uskuteční podobnou formou na vybraných přírodních, průmyslových a kulturních místech Ostravska. Záměrem je prohloubit pochopení souvislostí díky názorným ukázkám v terénu. Z jednotlivých věkových kategorií vzejdou na konci projektu nejlepší soutěžící, kteří se mohou těšit na odměny.

Do projektu se zatím přihlásilo 18 školních tříd a jedna mateřská škola. První kolo probíhá až do února 2012, další zájemci mají ještě šanci. Přihláška je k dispozici na adrese www.svcoo.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám