Hlavní obsah

Čtyřsetmetrový asteroid bude Zemi blíž než Měsíc

Novinky, pst

Asteroid velký jako letadlová loď má proplout za týden v noci na středu kolem Země. Čtyřsetmetrový objekt se dostane k Zemi na vzdálenost 324 600 kilometrů, tedy na 0,85 vzdálenosti ze Země na Měsíc. Asteroid označený 2005 YU55 je však dlouhodobě monitorován a srážka se Zemí podle NASA nehrozí.

Článek

Pokud by se tak velký asteroid srazil s modrou planetou, vyvolal by podle experta na drtivé dopady Jaye Meloshe z Purdue University výbuch o síle 4000 megatun. To by odpovídalo výbuchu více než 400 nejsilnějších jaderných bomb, jaké nedávno USA vyřadily z arzenálu. Ty měly sílu „jen“ devět megatun a byly tak 600krát silnější než bomba svržená v Hirošimě.[celá zpráva]

Kromě výbuchu by asteroid způsobil zemětřesení o síle sedmi stupňů podle Richterovy stupnice a v případě dopadu do oceánu by zvedl 20metrovou tsunami.

„Unikátní na tomto průletu je právě to, že o něm víme tak dlouho dopředu,“ řekl agentuře UPI Melosh a vysvětlil: „Ještě před rokem 1980 jsme se o průletu asteroidu dozvěděli, až když nás míjel. Teď je nepravděpodobné, aby se takový asteroid k Zemi přiblížil, aniž bychom se o tom dověděli.“

Dopady takového asteroidu na Zemi se podle Meloshe přihodí tak jednou za 100 000 let. Pravděpodobnost kolize s tímto asteroidem pro příštích tisíc let je pouze jedno procento.

Konspirační teoretik Richard Hoagland však prohlašuje, že objekt může narazit do Měsíce. Tvrdí dokonce, že vláda spustila tajný projekt, který má střetu asteroidu s Měsícem zabránit. Zároveň je podle něj možné, že YU55 je umělý, tedy, že byl vyroben neznámou civilizací. Žádné věrohodné důkazy nepředložil, a je proto pravděpodobné, že se jeho fantazie rozplynou podobně jako jeho tvrzení o tváři na povrchu Marsu, jimiž si udělal jméno.

Pozorovat se bude i na Kleti

Přiblížení YU55 však hodlají pořádně využít především astronomové po celém světě. Doufají, že při pozorování odhalí podrobnosti o asteroidu - jeho rozměry, tvar včetně povrchových útvarů a další fyzikální vlastnosti.

„Observatoř na jihočeské hoře Kleti, která se specializuje na pozorování planetek a komet, ho sleduje a podílela se na upřesnění jeho dráhy,“ řekl ČTK pracovník observatoře Miloš Tichý.

NASA plánuje asteroid sledovat s anténami Deep Space Network v Goldstone v Kalifornii. Pozorování zahájí 4. listopadu za použití 70metrové antény radioteleskopu. Radarová pozorování z Arecibo v Puerto Rico začnou při jeho největším přiblížení k Zemi 8. listopadu 2011.

Z dřívějších radarových pozorování z roku 2010 je známo, že asteroid 2005 YU55 má přibližně kulovitý tvar a pomalou rotaci s periodou asi 18 hodin. Povrch planetky v optických vlnových délkách je tmavší než uhlí, což není u planetek neobvyklé.

Další přiblížení tak velkého asteroidu z těch, které už astronomové znají, nastane až v roce 2028.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám