Hlavní obsah

Vědci získali z geneticky upravené rýže krevní protein

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní bílkovinu krevní plazmy – albumin – lze získat i z rýžových zrn. Tento objev učinil tým čínských, kanadských a amerických vědců. Albumin tvoří dvě třetiny všech plazmatických proteinů a je důležitý pro dopravu různých látek krví.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Albumin se používá k výrobě sér a léků, podává se pacientům s těžkými popáleninami či onemocněním jater, která jinak denně vyprodukují asi 12 gramů této látky. Pokus na myších s jaterní cirhózou prokázal stejné účinky rýžového produktu jako při léčení pomocí „pravého“ albuminu z lidské krve.

„Podle našich výsledků bioreaktor rýžových zrn produkuje cenově výhodnou a bezpečnou náhražku séra lidského albuminu, která může uspokojit rostoucí světovou poptávku,“ uvádí studie v americkém časopise Protokoly národní akademie věd.

Zdrojem albuminu se stala geneticky upravená rýže. Z kilogramu jejích zrn vědci získali 2,75 gramu proteinu. Roční světová poptávka přitom činí okolo 500 tun a její uspokojení je dosud závislé jen na dárcovství krve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám