Hlavní obsah

Strhující snímky z vesmíru zachycují lidskou činnost na Zemi

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montreal

Kanadský antropolog Felix Pharand věnoval 13 let usilovné práce sběrem dat a následným vytvořením unikátních vizualizací, které znázorňují přítomnost lidské rasy na Zemi a její projevy a vlivy na modrou planetu. Výsledkem jsou strhující snímky, které zobrazují stopy lidských technologií – dráhy letecké dopravy, silnice, železnice či datové kabely.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Evropy znázorňující hlavní silniční a železniční tahy starého kontinentu. V mořích je vidět, kudy procházejí datové kabely.

Článek

Lidstvo kolonizovalo Zemi a upředlo kolem ní pavučinu z moderních technologií i dopravní infrastruktury. Pharand na obyčejném domácím PC zpracovával data z amerických agentur Geospatial Intelligence Agency a Atmospheric Administration. Na základě těchto údajů stvořil mapy přibližující, jak lidstvo domestikovalo Zemi. Zpracovaná data vložil v grafické podobě do satelitních snímků noční zeměkoule.

Ze získaných údajů podle něj například vyplývá, že tři procenta povrchu planety tvoří asfalt. To je pro srovnání zhruba rozloha Indie.

Foto: Profimedia.cz

Obrázek znázorňující hlavní silniční a železniční tahy a vedení datových a elektrických kabelů na asijském kontinentu.

Právě v těchto dnech přitom lidstvo oslavilo završení další populační mety, když dosáhlo počtu sedmi miliard jedinců žijících na planetě. To je podle statistik OSN více než šest procent z celkového počtu lidí, kteří kdy po Zemi chodili. Ke konci 21. století by mělo na světě podle odhadů žít téměř 16 miliard lidí.

Foto: Profimedia.cz

Na této vizualizaci vidíme hlavní silniční a železniční tahy Severní Ameriky. Zajímavé je sledovat vedení datových kabelů v Atlantiku i Pacifiku.

“Ty obrázky ukazují několik aspektů globální lidské činnosti,” komentoval své dílo 34letý Felix Pharand z kanadského Motrealu. “Je na nich vidět všechno, přes silnice, světelné znečištění, železniční tratě až po elektrické vedení. Ukazuje to skutečný rozměr naší civilizace, vzorec naší globální expanze a způsob, jakým jsme současnou podobu Země ovlivnili," dodal.

Foto: Profimedia.cz

Obrázek leteckých spojení mezi americkým a evropským kontinentem ukazuje, že nejvytíženější vzdušnou cestou přes Atlantik je trasa Londýn - New York.

Pharandovým záměrem bylo vytvořit vize planet podobné sci-fi filmům. S tím rozdílem, že jeho vizualizace jsou založeny na reálných datech.

Foto: Profimedia.cz

Snímek zachycující letecké trasy mířící ze Severní Ameriky nad okolní moře a oceány

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám